Saoedi-Arabië, het land dat moet veranderen

Of het nou gaat om de strijd tegen IS en het terrorisme, de toekomst van het Midden-Oosten en de wereldeconomie (olie!): Saoedi-Arabië speelt een cruciale rol. Toch hoor je weinig uit het land zelf. Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken kreeg een visum en reisde in 2016 ruim twee weken door het land. Lees hier zijn stukken terug.

Saoedische vrouwen brunchen in een restaurant in Riyad. Beeld getty
Saoedische vrouwen brunchen in een restaurant in Riyad.Beeld getty

'Voor jongeren is het leven hier hard, oneerlijk en doods'
In het oerconservatieve vorstendom kan de nieuwe generatie het land doen ontploffen. Van de Saoedi's is 70 procent jonger dan 30 en van hen is eenderde werkloos. Een tikkende tijdbom (+).

De ongemakkelijke bondgenoot
Nederland werkt samen met het land dat lijfstraffen toepast en een intolerante vorm van islam exporteert. Relatieperikelen in zes hoofdstukken (+).

Tekst gaat door onder video.

Kies je strijd, de rest komt wel
In de adviesraad van de koning zijn sinds enkele jaren 30 van de 150 leden vrouw. Twee van hen ontvouwen hun tactiek om het land langzaam maar zeker vrouwvriendelijker te maken (+).

Europa is blasé, wij zijn subtiel
Kunstenaars in Saoedi-Arabië bewegen zich in het grensgebied van wat mag en niet mag. Er kan meer dan je zou denken. Maar de bevolking krijgt het werk van de grootste talenten niet te zien (+).

Kunstenaar Abdulnasser Gharem bij een tentoonstelling in Londen. Beeld Hollands Hoogte
Kunstenaar Abdulnasser Gharem bij een tentoonstelling in Londen.Beeld Hollands Hoogte

Luchtspiegeling of toekomstvisie?
Aan ambitie geen gebrek. Het gedroomde Saoedi-Arabië bruist van bedrijvigheid, zonder olie. Een witte olifant? King Abdullah Economic City, dat twee miljoen zielen moet gaan tellen, is al iets verder dan de tekentafel (+).

De onheilspellendste plek van Saoedi-Arabië
Nergens anders dan in Awamiya, een kleine stad aan de oostkust, is zo goed op te snuiven dat de sjiieten een achtergestelde minderheid vormen (+).

Jongeren op straat in Riyad. Beeld reuters
Jongeren op straat in Riyad.Beeld reuters

Meer over Saoedi-Arabië

Ook voor en na zijn reis in 2016 schreef Rob Vreeken veel stukken over het land. Een selectie:

De liefde van de Saoediër gaat door zijn benzinetank
Nergens is de verslaving aan de auto zo zichtbaar. De inwoners zijn tot hun 'ijzeren kleding' veroordeeld, want openbaar vervoer is zo goed als afwezig. En auto's zijn bovendien vooral statussymbolen (+).

Riyad op de schop voor de metro
Op tal van plekken in de hoofdstad van Saoedi-Arabië belemmeren bouwputten en zandbergen de doorstroming van het verkeer. Dat is wennen, want de hoofdstad van Saoedi-Arabië was altijd geheel en al op de auto ingericht.

Tekst gaat verder onder de foto.

President Barack Obama en de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud in april 2016. Beeld epa
President Barack Obama en de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud in april 2016.Beeld epa

Bezoek Obama aan Saoedi-Arabië
Voor een evenwichtige indruk van de Saoedische samenleving ontbreekt de tijd - Obama blijft ruim een etmaal. En zijn gastheren laten, zoals dat nu eenmaal gaat tijdens officiële bezoeken, liever niet alles zien (+).

Deze Saoedische comedian schopt tegen de traditie, heel zachtjes
Satire in Saoedi-Arabië, het kan, bewijst stand-up-comedian Fahad Albutairi. Met mate. Hij legt uit hoe je dat doet: rammelen aan de ketenen van de traditie (+).

Comedian Fahad Albutairi. Beeld Naif Aljaser
Comedian Fahad Albutairi.Beeld Naif Aljaser

Dit moet het Saoedi-Arabië van de toekomst worden
Het conservatieve Saoedi-Arabië belooft een 'levendig' maatschappelijk klimaat en meer geld voor kunst. Geen moment te vroeg, want de jonge bevolking verveelt zich suf (+).

'Ze gebruiken de positie van de vrouw als een etalage'
In het reactionaire Saoedi-Arabië verleggen vrouwen millimeter voor millimeter hun grenzen. Elke stap vooruit is een strijd tegen het religieuze establishment. 'Autorijden? Slecht voor de eierstokken.' (+)

De ambassadeur kwam langs bij de Volkskrant

Volkskrant hoofdredacteur Philippe Remarque schreef in zijn weekoverzicht over de special in 2016:

'Een paar maanden geleden kwam een ambassadeur naar de krant om kennis te maken. Nu probeer ik doorgaans niet te veel tijd te vermorsen in het diplomatieke circuit, maar dit was belangrijk: onze verslaggever Rob Vreeken, die met chef buitenland Alex Burghoorn bij het gesprek was, had een visum aangevraagd om uitgebreid rond te kijken in Saoedi-Arabië, een land dat doorgaans gesloten als een oester is. De ambassadeur klonk een stuk relaxter dan ik had verwacht. Maar zou Rob daar echt vrij mogen rondkijken? Ik had er een hard hoofd in. Rob is echter een zeer ervaren buitenlandjournalist en slaagde er ter plekke in alles te doen wat hij zich had voorgenomen, ook als dat de autoriteiten minder goed uitkwam. Het resultaat kunt u vandaag lezen in een bijzondere special, de eerste Vonk-bijlage die geheel door één man is volgeschreven. Dat is geen straf. Want toen ik twintig jaar geleden begon bij de buitenlandredactie van de Volkskrant was Rob Vreeken al een specialist in lichtvoetige artikelen over zwaarwichtige onderwerpen. Zo schrijft hij nog steeds: uitstekend geïnformeerd maar met humor. De eindredacteur naast me, Marianne Boissevain zaliger, haalde destijds streng de helft van zijn grappen weg. Ik hoop dat ze dat bij Vonk niet hebben gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden