Opinie

Saoedi-Arabië en de Golfstaten steken geen poot uit voor de vluchtelingen

Als er al ergens barmhartigheid wordt getoond, dan is dat wel in het Westen, met name in Duitsland en Oostenrijk, dus kom me niet met verhalen dat het weer de schuld van het Westen is.

Saoedische leiders doen een zwaardendans tijdens een cultureel festival. Beeld EPA
Saoedische leiders doen een zwaardendans tijdens een cultureel festival.Beeld EPA

De hartverscheurende foto van het op het strand van de mondaine kustplaats Bodrum aangespoelde jongetje riep over de hele wereld emotionele reacties op. En terecht. Een kind van drie jaar met zijn knuistjes in het zand zou nooit het slachtoffer mogen zijn van de ellende die volwassen mensen elkaar aandoen.

In het verlengde van de emoties werd vanzelfsprekend ook de schuldvraag opgeworpen. En terwijl ik het hartgrondig eens was met de gevoelens van machteloosheid en verscheurdheid die de beelden opriepen, was ik verbijsterd over de vele stemmen die unisono het Westen de schuld gaven van de dood van het jochie. Het vluchtelingenbeleid van het Westen zou falen, het Westen zou verdeeld zijn, het Westen zou de mensensmokkelaars beter moeten aanpakken. Het Westen zou voor betere opvang moeten zorgen. Het Westen zou haar grenzen moeten openen voor de mensen die een regio ontvluchten die in vuur en vlam staat.

Die vlammen doven voorlopig nog niet. En daar hoorde ik de verontwaardigde stemmen niet of nauwelijks over spreken. Welke mensen zitten achter de trekkers van de vuurwapens? Is dat niet het regime van Bashar al Assad? Zijn dat niet de strijders van de vele islamitische strijdgroepen, in het bijzonder die van Islamitische Staat? En de sjiieten in Irak? Houden zij zich afzijdig van de bloedige en wrede strijd?

Onbegrijpelijk

De realiteit is dat het vooral moslims zijn die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden. Die in naam van hun islam dood en verderf zaaien. En kom me niet met het argument dat het Westen en Israël dit allemaal georkestreerd zouden hebben. Als je ervan uitgaat dat het imperialistische Westen de wereld beheerst, zou het overal oorlog moeten zijn. En dat is niet het geval.

Er is oorlog in Syrië en Irak, twee landen waarvan de dominante religie de islam is.Het is onbegrijpelijk dat de moslims elkaar dit alles aandoen, wetend dat naar hun God, Allah, in de Koran talloze malen verwezen wordt als de barmhartige, de vergevende en de genadevolle. De Koran heeft alle potentie om als een verzoenend boek gelezen te worden. Maar de moslims trekken zich niets aan van deze boodschap en keren zich in hartgrondige haat tegen elkaar.

En het meest bizarre onderdeel van het verhaal is dat linksom of rechtsom het Westen blijkbaar de schuld heeft aan de dood van het arme jongetje. Het argument als zou het Westen de conflicten in het Midden-Oosten orkestreren snijdt, meer dan vijftig jaar na de dekolonisatie, eenvoudigweg geen hout meer. De naties in het Midden-Oosten hebben hun eigen verantwoordelijkheden voor hun burgers. Ze nemen zelf beslissingen en entameren dus ook zelf conflicten en strijd zoals Saoedi-Arabië onlangs tegen Jemen.

Hypocrisie

En als we het over Saoedi-Arabië en in zijn kielzog de Golfstaten hebben, dan rijzen de haren je te berge vanwege de hypocrisie. Deze landen steken geen poot uit om hun geloofsgenoten, de arme drommels van vluchtelingen te helpen of gracieus op te vangen. Integendeel, ze financieren de extremistische bewegingen en zijn zo verantwoordelijk voor het doormodderen van de vele conflicten. Het eerste vluchtelingenkindje moet nog op de ongastvrije kusten van het Arabische koninkrijk aanspoelen.

Als er al ergens barmhartigheid wordt getoond, dan is dat wel in het Westen, met name in Duitsland en Oostenrijk, dus kom me niet met verhalen dat het weer de schuld van het Westen is. Dat is gewoon niet waar. De schuld ligt in de eerste plaats bij de strijdende partijen in het Midden-Oosten. Niets houdt hen tegen de wapens vandaag nog te doen zwijgen.

Jan Jaap de Ruiter is als arabist verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden