'Saoedi-Arabië dreigt met lozen Amerikaanse tegoeden'

Saoedi-Arabië doet snel voor 750 miljard dollar (ruim 660 miljard euro) aan waardepapieren en andere goederen in de Verenigde Staten van de hand als het Amerikaanse congres een omstreden wet aanneemt. Deze wet zou onder meer tot processen kunnen leiden rond de beweerde Saoedische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001.

de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir en zijn Amerikaanse collega John Kerry. Beeld afp
de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir en zijn Amerikaanse collega John Kerry.Beeld afp

Dit heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, in maart duidelijk gemaakt aan Amerikaanse congresleden, meldde zaterdag The New York Times.

Al-Jubeir heeft volgens de New Yorkse krant uitgelegd dat Saoedi-Arabië niet gaat zitten wachten tot tegoeden in de VS worden bevroren of in beslag worden genomen tijdens rechtszaken. In de Senaat is een wetsvoorstel gelanceerd waarmee de bescherming van buitenlandse staten tegen rechterlijke procedures in de VS wegvalt, als de zaak te maken heeft met terroristische aanslagen.

De Amerikaanse regering is niet blij met het initiatief. In het parlement wordt volgens The New York Times door de regering Obama zo druk gelobbyd om de wet tegen te houden, dat nabestaanden van de aanslagen woedend hebben geprotesteerd.

Saoediërs

President Barack Obama is komende woensdag in Saoedi-Arabië. Het is niet bekend of dan over dit onderwerp gesproken wordt.

De namen van Saoedi-Arabië en van tal van Saoedische kopstukken zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk in verband gebracht met de aanslagen met twee vliegtuigen op de Twin Towers in New York en een toestel bij het Pentagon in Washington. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania).

Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saoediërs. De leider van Al Qaida, het terreurnetwerk achter de aanslagen van 9/11, was de steenrijke Saoediër Osama bin Laden.

28 bladzijden

De mogelijke betrokkenheid kwam afgelopen week weer regelmatig ter sprake nadat het toonaangevende nieuwsprogramma 60 Minutes van CBS een reportage had uitgezonden met getuigenissen van prominente figuren die de zogeheten '28 pages' gelezen hebben. Dit zijn de 28 bladzijden uit het bijna 900 pagina's dik rapport 'House-Senate Intelligence Committees Joint Inquiry' dat toenmalig president George W. Bush beval geheim te houden. De 28 bladzijden bevatten informatie over de rol van Saoedi-Arabië bij de aanslagen in New York en Washington.

Duizenden nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 eisen al jaren dat deze bladzijden openbaar gemaakt worden. Al tweemaal beloofde president Obama dat hij de 28 bladzijden zou declassificeren. Het is nog altijd niet gebeurd. Ook al hebben zelfs de auteurs van het rapport daarop aangedrongen.

Enkelen zouden het liefst uit de school klappen over de inhoud. Ze riskeren echter zeer zware gevangenisstraffen wegens het onthullen van staatsgeheimen en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid van de VS. Toch wist 60 Minutes van CBS te spreken met enkele prominente figuren die de pagina's gelezen hebben.

Een van hen is senator Bob Graham van Florida. Hij was medevoorzitter van de commissie rond 11 september toen het rapport werd opgesteld. Hij pleit al jaren voor openbaarmaking van de '28 pages'. Tegen 60 Minutes zei Graham: 'Het is onwaarschijnlijk dat negentien mensen, van wie de meesten geen Engels konden spreken, nog nooit in de VS waren geweest en zelfs niet naar school waren geweest, zo'n complexe onderneming konden uitvoeren zonder hulp binnen de VS.'

Als de interviewer van het CBS-programma Graham vraagt wie hulp verleend heeft aan de terroristen op die fatale dag, 'de Saoedische regering, rijke Saoediërs of liefdadigheidsinstellingen', antwoordt Graham resoluut: 'Alle drie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden