Saoedi-Arabië doet toezeggingen aan VS

Saoedi-Arabië heeft de Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en defensie woensdag beloofd de mogelijkheid te bekijken om diplomatieke betrekkingen te openen met Irak en een Midden-Oostenconferentie te bezoeken die de Amerikaanse president George Bush later dit jaar wil organiseren....

AP

Vooral met de belofte een delegatie naar Bagdad te sturen die moet bekijken of er een ambassade kan worden geopend in Irak komt Saoedi-Arabië tegemoet aan een vurige wens van de Amerikaanse regering. Minister van buitenlandse zaken prins Saud al-Faisal deed de toezeggingen tegenover zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice en minister van defensie Robert Gates, die vanuit Egypte naar de Saoedische stad Jeddah waren gekomen. Hij zei de hoop te hebben uitgesproken dat Saoedi-Arabië nauw met Irak zal kunnen samenwerken inzake veiligheidskwesties, met name terrorisme.

Al-Faisal zei verder dat Saoedi-Arabië ervoor zal zorgen aanwezig te zijn bij een Midden-Oostenconferentie als de VS die organiseren en zijn land daarvoor uitnodigen. Saoedi-Arabië onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Israël en zijn aanwezigheid op een conferentie waar ook Israël aan deelneemt zou een diplomatieke doorbraak betekenen.

Israël sprak de hoop uit dat Saoedi-Arabië inderdaad van de partij zal zijn. "Wij hopen dat veel Arabische landen aan deze internationale bijeenkomst zullen deelnemen", zei het bureau van premier Ehud Olmert.

Het zou de bedoeling zijn de Midden-Oostenconferentie, die Bush op 16 juli voorstelde, in het najaar te houden.

In de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik verzekerden Rice en Gates de Arabische leiders dat de VS niet van plan zijn hun troepen halsoverkop weg te halen uit Irak, waardoor chaos kan ontstaan die naar de hele Golfregio overslaat. Gates zei dat hij ook in het Congres, waar Democraten aandringen op een snelle beëindiging van de militaire operatie in Irak, grotere bereidheid ontwaart om een terugtrekking voorzichtig en geleidelijk te laten verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden