Santer vreest tweespalt in Europese Unie over devaluaties

Represailles tegen Europese landen die hun munt devalueren om hun economie te versterken, bedreigen de Europese binnenmarkt. Daarmee dreigt een scheuring in de Europese Unie....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De voorzitter van de Europese Commissie erkende dat de grote waardeverschillen tussen de Europese munten een groot probleem vormen voor de binnenmarkt. Met name de landen met een sterke munt beginnen te morren. Duitsland, Frankrijk en de Benelux klagen al een poosje over de 'oneerlijke concurrentie' van landen als Italië en Groot-Brittannië, waarvan de munt is gedevalueerd.

President-directeur Jacques Calvet van Peugeot heeft zelfs opgeroepen om op de import van Fiats invoerbelasting te heffen in de Unie, ook al hoort ook Italië tot de Europese binnenmarkt. In de Europese Unie wordt gevreesd dat de Franse president Chirac de politiek van de sterke franc wil loslaten ten gunste van zijn werkgelegenheidspolitiek.

Volgens Santer zijn er voorlopig geen afdoende oplossingen voor het probleem van de schommelende munten. Het opnieuw opwerpen van tariefmuren in de Unie zou het einde van de binnenmarkt betekenen. Maar ook de pleidooien om de industrieën in landen met een sterke munt te compenseren met staatssteun, wijst Santer van de hand.

Santer: 'Dat soort maatregelen doet de binnenmarkt en de Europese Unie meer kwaad dan goed. ' Naar zijn mening zal alleen de invoering van een Europese eenheidsmunt het probleem uit de wereld helpen.

Volgens Santer blijft er geen andere mogelijkheid dan een 'scherpe en zorgvuldige Europese controle' op de financieel-economische politiek van de landen van de Unie. In het Verdrag van Maastricht heeft de Unie strikte criteria (lage inflatie en terugdringing van de staatsschuld) afgesproken, waaraan de lidstaten moeten voldoen om een Economische en Monetaire Unie (EMU) mogelijk te maken. De EMU (en daarmee de eenheidsmunt) zou in 1997 gerealiseerd moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden