Sankoh vast, 80 gijzelaars VN in Sierra Leone vrij

Het Revolutionair Verenigd Front (RUF) in Sierra Leone heeft woensdag tachtig gegijzelde VN-militairen vrijgelaten. De Verenigde Naties hadden kort voor de vrijlating nog hun bezorgdheid uitgesproken over het lot van de ruim 350 gijzelaars, in verband met de arrestatie gisteren van rebellenleider Foday Sankoh....

Regeringsmilities arresteerden woensdag de sinds vorige week maandag vermiste Sankoh, na een tip van burgers die zijn schuilplaats in de hoofdstad Freetown hadden ontdekt. Sankoh werd volgens ooggetuigen na zijn arrestatie mishandeld door regeringsmilities en naakt door de straten van Freetown gesleept. Inwoners van de hoofdstad ging de straten op om zijn arrestatie te vieren. De milities droegen de rebellenleider over aan Britse paratroepers, die hem per helikopter naar een geheime locatie brachten, waar de autoriteiten van Sierra Leone hem in verzekerde bewaring hebben gesteld.

Op de vraag wat de regering met Sankoh van plan is, antwoordde een woordvoerder dat de grootste zorg is vrede te bereiken in het land.

Sankoh heeft acht jaar lang de bloedige strijd geleid van de rebellenbeweging RUF tegen de regering. In 1997 werd hij gearresteerd en ter dood veroordeeld, waarop de rebellen de strijd verhevigden en de hoofdstad Freetown innamen. In juli vorig jaar sloten de partijen een vredesakkoord. Een onderdeel daarvan was dat Sankoh werd vrijgelaten en als vice-president zitting kreeg in de regering.

Begin deze maand hervatte het RUF de gewapende strijd en gijzelde rond de vijfhonderd VN-militairen, die deel uitmaken van een negenduizend leden tellende vredesmacht die moest toezien op handhaving van de vrede. Bij een demonstratie vorige week maandag voor het huis van Sankoh doodden zijn lijfwachten negentien demonstranten, waarop de rebellenleider verdween.

De regering van buurland Liberia verkondigde gisteren dat de arrestatie van Sankoh de vrijlating van de gegijzelde VN-militairen in gevaar brengt. De Liberiaanse leider Charles Taylor, die nauwe banden heeft met de rebellen, bemiddelt bij de vrijlating van de gijzelaars. Door zijn tussenkomst zijn begin deze week 150 VN'ers vrijgelaten.

Woensdag kwam het tot nieuwe gevechten tussen het RUF en regeringsmilities. Ook Britse paratroepers raakten slaags met rebellen, waarbij drie strijders om het leven kwamen. Het Revolutionair Verenigd Front opende het vuur op de Britten, zestien kilometer van het vliegveld van Freetown dat door paratroepers wordt bewaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden