Sanders: Trump moet benoeming Bannon intrekken

Bernie Sanders heeft zich tijdens een speech in George Washington University kritisch uitgelaten over Donald Trumps benoeming van Stephen Bannon als topadviseur. 'De president van de Verenigde Staten zou geen racist aan zijn zijde moeten hebben', aldus de senator uit Vermont.

Redactie
Bernie Sanders Beeld photo_news
Bernie SandersBeeld photo_news

De Democratische Sanders hield zich direct na de verkiezingsuitslag vorige week nog stil. Volgens een verklaring van zijn team was dat omdat hij 'niets beleefds' te zeggen had. Tijdens de voorverkiezingen nam Sanders het op voor Hillary Clinton, die uiteindelijk verloor van Donald Trump.

Trump is sinds zijn overwinning bezig met het samenstellen van zijn team. Daarin zal onder andere Reince Priebus, het huidige hoofd van de Republikeinse partij, een hoofdrol vervullen als stafchef. Stephen Bannon, de voormalige baas van de ultrarechtse website Breitbart News, zal hoofdstrateeg worden van Trump. De laatste paar maanden voor de verkiezingen was Bannon het hoofd van Trumps verkiezingscampagne.

Die benoeming is controversieel, omdat Breitbart News onder de leiding van Bannon regelmatig anti-semitische, racistische en seksistische berichten publiceerde. Ook staat Bannon bekend als 'white nationalist', oftwel iemand die gelooft dat het land aan de blanken toebehoort omdat zij superieur zijn.

Stephen Bannon. Beeld ap
Stephen Bannon.Beeld ap

Verklaring

Een groep van 169 Democraten in het Huis heeft in een verklaring eveneens een oproep gedaan aan Trump om de benoeming van Bannon in te trekken. 'Fanatisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat mag geen plaats hebben in onze samenleving', schrijven de Democraten. Zij noemen de aanstelling van Bannon 'verontrustend'.

Sanders had de benoeming van Bannon eerder 'volkomen onacceptabel' genoemd, maar ging daar tijdens zijn speech verder op in. 'Ik roep meneer Trump op om de benoeming van Bannon in te trekken', aldus de senator.

Verder maakte Sanders nog een opmerking over de klimaatpolitiek van Trump, die in het verleden heeft gezegd dat hij niet in de opwarming van de aarde gelooft. 'Vertel meneer Trump dat hij wat meer over wetenschap moet lezen.'

Trump houdt zich tot nu toe stil over de benoeming van Bannon op zo'n hoge positie in zijn toekomstige Witte Huis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden