Sanders steunt Clinton als presidentskandidaat

Na een verhitte voorverkiezingsrace heeft Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders dinsdag de strijdbijl begraven. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in New Hampshire sprak hij zijn steun uit aan Hillary Clinton, die door haar rivaal duidelijk naar links is getrokken.

Bernie Sanders en Hillary Clinton dinsdag in Portsmouth.Beeld ap

'Ik ga alles doen om ervoor te zorgen dat Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten wordt', zei Sanders, met Clinton naast hem knikkend op het podium. Hij deed een beroep op zijn aanhangers om hem te volgen, en te voorkomen dat Trump in het Witte Huis terechtkomt.
'Ik moet zeggen dat deze verkiezingen een stuk leuker worden nu we aan dezelfde kant staan', zei Clinton, die daarna haar verkiezingsleus kon inzetten: 'Weet je? We staan samen sterker!'

Daarmee toonden de Democraten zich voor het eerst in maanden eensgezind. Sanders en zijn aanhangers hebben Clinton bittere verwijten gemaakt, omdat zij te veel banden zou hebben met het politieke en economische establishment. Sanders-fans beschuldigden de Democratische partij van gesjoemel, en vonden dat hun favoriete kandidaat meer recht had op de nominatie.

'Clintons nominatie is terecht'

Sanders liet dat dinsdag definitief achter zich. Hij erkende dat Clinton de meeste gedelegeerden heeft verzameld en dus terecht de nominatie heeft gewonnen, en hij feliciteerde haar daarmee. Tegelijkertijd probeerde hij zijn steun zo inhoudelijk mogelijk te rechtvaardigen. 'Deze campagne gaat niet over Hillary Clinton of Donald Trump of Bernie Sanders. Deze campagne gaat over de behoeften van het Amerikaanse volk, en over de ernstige crises waarmee we te kampen hebben. Ik heb geen greintje twijfel dat Hillary Clinton daarvoor bij uitstek de beste kandidaat is.'

Het was saillant dat Sanders dat zei in New Hampshire, de staat naast zijn thuisstaat Vermont, waar hij in februari de overwinning boekte waarmee hij de toon zette voor de maanden die zouden volgen. Toen hij tijdens zijn speech Clinton feliciteerde was even boegeroep te horen. Ook op internet klonk nog verzet. 'We zijn geen vrienden', twitterde iemand, toen Clinton zei hoe blij ze was met al haar nieuwe vrienden.

Met zijn endorsement van Clinton zet de senator uit Vermont zich tegelijkertijd zo hard mogelijk af van Donald Trump, met wie hij een aantal agendapunten deelde en die de laatste weken openlijk met hem flirtte. 'Terwijl Donald Trump bezig is met het beledigen van Mexicanen en mosilms en vrouwen en Afrikaans-Amerikanen, begrijpt Hillary Clinton dat diversiteit een van onze grootste krachten is.'

Beeld reuters

Weinig verschil tussen Trump en Clinton

Clinton staat volgens de meest recente peiling nog maar 3 procentpunten voor op Trump. Hoewel ze niet wordt vervolgd voor de e-mailaffaire, hebben de FBI-uitspraken daarover van vorige week Clinton veel schade toegebracht.

Trump noemde Sanders' langverwachte steunbetuiging 'een beetje verbazingwekkend' en greep de gelegenheid aan om te leuren met zijn economische protectionisme, dat ook voor Sanders een belangrijk punt was. 'Aan alle Sanders-stemmers die slechte handelsakkoorden en mondiale lobby-belangen willen stoppen, we verwelkomen jullie met open armen. Mensen eerst.'

Maar Sanders wierp die overeenkomst verre van zich. Trump bewijst de werkende klasse alleen maar lippendienst, zei hij. Hij wees op de groeiende ongelijkheid, de lage lonen voor arbeiders, en Obamacare dat door Trump wordt uitgekleed. 'En wat doet Donald Trump eraan? Het oude vertrouwde Republikeinse liedje. Hij doet niets voor werkende families.'

Sanders, de zelfbenoemde socialist, heeft de Democratische agenda een stuk progressiever gemaakt. Op het conceptprogramma, waarover eind deze maand op de Democratische Conventie zal worden gestemd, staat een stevig pleidooi voor een landelijk minimumloon van 15 dollar. Ook hebben de Democraten Sanders' plan voor gratis universitair onderwijs grotendeels overgenomen (met als beperking dat de ouders maximaal 125 duizend dollar mogen verdienen).

Clinton beloofde tijdens de bijeenkomst dat zij zich als nieuwe president van de Verenigde Staten gaat inzetten voor de slechtst betaalden in de samenleving. Ze deelde tevens een sneer uit aan haar Republikeinse opponent Donald Trump. '7,25 dollar per uur is een hongerloon. Dus sorry Donald, als je kijkt, wij gaat niet het minimumloon verlagen, we gaan het verhogen'.

Politieke revolutie

Vooral dat laatste is belangrijk, omdat Clinton zeer impopulair is onder jongeren. Met een linksere agenda en de steun van Sanders hoopt Clinton die toch in haar kamp te trekken.

Ook op het gebied van klimaat en zorg (er komt, op aandringen van Sanders, een soort publieke zorgverzekering) hebben de Democraten een socialere richting gekozen. Alleen op het punt van internationale handel moest Sanders een nederlaag slikken: het Trans-Pacific Partnership, het handelsakkoord met landen rond de Stille Oceaan, gaat niet van tafel. Wel wordt er in het programma aangedrongen op 'beperkingen' in handelsverdragen.

'Samen zijn we een politiek revolutie begonnen om Amerika te hervormen, en die revolutie gaat door', zei Sanders dinsdag tegen het juichende publiek.

Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden