Sanders heeft een goede week, maar het maakt weinig uit

Het gaat goed met Bernie Sanders, maar niet goed genoeg: hij moet bij de aankomende voorverkiezingen steeds 67 procent van de gedelegeerden binnenslepen om Clinton te kunnen verslaan en dat lijkt vrijwel onmogelijk. Dit en meer leest u in de vijfde editie van de USA16-nieuwsbrief.

Bernie Sanders spreekt een stadion vol aanhangers toe.Beeld ap

TUSSEN ZONDAG EN ZONDAG

Sanders is on a roll

Bernie Sanders heeft een goede week achter de rug: hij won voorverkiezingen in Idaho, Utah, Washington, Alaska en Hawaï van zijn opponent Hillary Clinton. Alleen in Arizona moest de progressieve senator zijn eerste plek afstaan aan Clinton, en laat dat nou net de belangrijkste staat zijn waar deze week gestemd werd.

Al het goede Sanders-nieuws ten spijt, blijft Hillary Clinton dankzij haar eerdere overwinningen en de steun van veel supergedelegeerden de gedoodverfde Democratische kandidaat. Sanders moet bij alle komende voorverkiezingen 67 procent van de gedelegeerden winnen wil hij Clinton nog inhalen, berekende NPR Politics vrijdag.

De Republikeinen stemden deze week in twee staten. In het conservatieve Utah, waar een grote mormoonse gemeenschap is, won Ted Cruz de voorverkiezingen overtuigend met 69 procent van de stemmen. Kasich werd tweede, Trump moest het met een derde positie doen. Echter, in het belangrijkere Arizona ging Trump er wel met alle gedelegeerden vandoor en dus zet de kandidaat zijn weg naar de nominatie voort.

Wil Cruz Trump nog inhalen, dan moet hij vanaf nu bij iedere voorverkiezing zo'n 80 procent van de gedelegeerden binnenslepen. Voor John Kasich is het wiskundig gezien al niet meer mogelijk om te winnen.

Beeld de Volkskrant

Elke zondag praten we u bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

EXPATS 'FEEL THE BERN'

'Hij is niet Hillary'

Bij Amerikaanse Democraten in het buitenland is Sanders de populairste gebleken. Hij won de voorverkiezingen van Democrats Abroad (DA) deze week, een organisatie die opereert als een kleine staat en 17 gedelegeerden heeft te verdelen. Negen hiervan gingen naar Sanders, vier naar Clinton en de overige vier worden door de supergedelegeerden in het DA-bestuur verdeeld.

Ook in Nederland was hij het populairst. 621 Amerikaanse burgers namen de moeite om vanuit Nederland op de progressieve kandidaat te stemmen, tegenover 290 mensen die kozen voor Hillary Clinton.

Toch ging het tijdens de Nederlandse voorverkiezing eerder deze maand niet over Sanders, maar over de andere verrassing van de verkiezingsstrijd: Donald Trump. In een helverlicht zaaltje tegenover de Tweede Kamer waar de Amerikanen hun voorkeur konden uitspreken werd gevreesd voor een toekomst met de New Yorkse zakenman achter de atoomknop.

'Trump heeft ons wakker geschud', zegt Bob Bragar, organisator van de Haagse voorverkiezing. Hij kijkt met afgrijzen naar de kandidaten die aan Republikeinse zijde scheldkanonnades op elkaar afvuren en elkaar aftroeven met harde maatregelen: 'Ze zijn zelfs zo rechts geworden, dat Jeb, een Bush notabene, de redelijke kandidaat leek, of althans, de minst gekke.'

Voor de uit Wisconsin afkomstige Anne Glick is haar stem op Sanders behalve een stem tegen Trump óók een stem tegen Clinton. 'Hij is niet Hillary', antwoordt Glick op de vraag waarom ze Bernie Sanders aankruist op haar stembiljet. Ze ziet niks in de Clinton-dynastie die zich aan het ontvouwen is. 'Eerst Bill, dan Hillary en we zien dat hun dochter Chelsea ook wordt klaargestoomd voor het presidentschap. Hetzelfde geldt voor de Bushes waar zich ook een heel geslacht van presidenten leek aan te dienen. We moeten dit niet willen.'

Lees de hele reportage hier.

Een kiezer in Den Haag krijgt een sticker nadat hij heeft gestemd.Beeld Stan Putman

KANDIDATEN NA 'BRUSSEL'

Nieuwe marteltechnieken en eurofiel Hillary

De kandidaten konden deze week niet om Brussel heen. Zo wil Trump behalve een moslimban nu ook nieuwe marteltechnieken invoeren en ontpopte Hillary Clinton zich als hoeder van de Europese droom. Een overzicht.

Trump: 'Ik zou veel verder gaan dan waterboarding. Je moet de informatie uit die mensen krijgen.' En elders: 'Deze aanslagen zijn niet uitgevoerd door mensen uit Zweden, dat kan ik je verzekeren.'

Cruz: 'We moeten de politie door moslimwijken laten patrouilleren en de wijken beschermen voordat ze radicaliseren.' In reactie hierop kreeg Cruz een sneer van de woordvoerder van de New York Police, Peter Donald, via twitter: 'Doel je daarmee ook op de bijna 10.000 moslimagenten in ons politiekorps? Een idiotere uitspraak is nauwelijks denkbaar.'

Kasich wilde dat Obama zijn staatsbezoek aan Cuba afbrak en voegde daaraan toe: 'We moeten samen met onze bondgenoten de daders van zulke kwaadaardige daden identificeren en met de wortel uitroeien.'

Clinton: 'De droom van één vrij Europa moet niet in de steek gelaten worden. (...) We moeten niet over te gaan op marteling, maar de Europeanen hebben wel meer hulp nodig.'

Sanders noemde de plannen om moslimwijken in de gaten te houden 'ongrondwettelijk': 'We strijden tegen een terreurorganisatie, een barbaarse organisatie die onschuldige mensen vermoordt. We strijden niet tegen een religie.'

De boodschap van John Kasich na de aanslagen.

WAT LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN WE ELDERS

1.35 miljard Trumps

Mocht Trump in het Witte Huis eindigen, dan kan dat funest zijn voor de verhoudingen tussen de VS en China. Zo wil Trump Amerika 'great again' maken door de importregels te veranderen: 'We hebben het over vrije handel, maar het is helemaal niet vrij. Het is dom. China dumpt alles wat ze hebben hier.' En van de andere kant is China niet blij met Trump. In een hoofdredactioneel commentaar van staatskrant Global Times gebruiken ze de kandidaat om de zwakte van democratie te laten zien: 'Hitler en Mussolini kwamen ook aan de macht door verkiezingen.'

Kunstenaar Bill Baird speelde op het stokpaardje van Trump in en maakte een video waarin 1,35 miljard Donald Trumps het woord China uitspreken, net zo veel als de gehele Chinese bevolking, met een afschrikwekkend en hallucinant resultaat.

De nucleaire oplossing

Om Trumps opmars te kunnen stuiten hebben de Republikeinen nog een paar troeven. Vorige week berichtten we al over de mogelijkheden van een brokered convention of een derde gematigde kandidaat die ook een gooi doet naar het presidentschap, maar er is ook nog een nucleaire oplossing, schrijft Vox. De gedelegeerden die naar de conventie afreizen zijn gedwongen om de stem namens hun staat uit te brengen, maar kunnen wel deelnemen aan een stemming over het veranderen van de regels. Ted Kennedy probeerde zo in 1980 de nominatie van Jimmy Carter tegen te gaan, maar faalde. Wie weet lukt het een Rubio, Kasich of Cruz in dit rare verkiezingsjaar wel.

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, 's zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

Ted Kennedy groet Jimmy Carter op de Democratische conventie in 1980.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden