Sanders en Cruz winnen in Wisconsin: 'Dit is een keerpunt'

Republikein Ted Cruz en Democraat Bernie Sanders zijn de winnaars van de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin. Cruz behaalde 48,3 procent van de stemmen, tegenover 35 procent voor Donald Trump. Sanders haalde 56,4 procent van de democratische stemmen, tegenover 43,3 procent voor zijn democratische tegenstrever Hillary Clinton.

Ted Cruz Beeld reuters

De winst van Ted Cruz en Bernie Sanders in Wisconsin zegt vooral veel over de instabiele positie van de koplopers Donald Trump en Hillary Clinton in de Amerikaanse presidentiële voorverkiezingen.

In beide races moet voor elke meter worden geknokt. Alles is nog mogelijk, al is lang niet alles even waarschijnlijk. Bij de Republikeinen won Cruz met 14 procent voorsprong op Trump, bij de Democraten won Sanders met 13 procent verschil van Clinton. Dat zijn stevige verschillen. Beide winnaars interpreteerden hun overwinning dan ook als iets groters.

'Dit is een keerpunt', zei Ted Cruz, en riep de Republikeinen op zich achter hem te verenigen. 'Dit is wat momentum is', zei Sanders, die wees op zijn reeks van zes overwinningen in de laatste zeven staten.

Waar komt 'momentum' vandaan

Elke zichzelf respecterende analist had het er over, na afloop van de verkiezingen in Wisconsin. Het momentum. Hoe komt deze natuurkundige term in een politieke context terecht? (+)

Met hun overwinningen bezorgden Cruz en Sanders de koplopers hoofdpijn. Trump verdiende maar een handvol gedelegeerden, waarmee het pad naar een absolute meerderheid nog moeilijker wordt. De Republikeinen stevenen nu af op een nationale conventie in juli, waar de beslissing in handen komt van de gedelegeerden zelf - die op enig moment mogen stemmen wat ze willen. Trump moet daarbij opboksen tegen het partij-establishment, dat zich steeds feller tegen hem keert.

Clinton zag eens te meer dat Sanders veel meer enthousiasme opwekt dan zij zelf, en bij haar aanhangers veel meer campagnegeld binnenhaalt. Zij wil zich eigenlijk richten op de strijd met de Republikeinen, maar moet zich nog steeds verdedigen tegen de aanvallen van de progressievere Sanders, over haar banden met Wall Street en andere grote bedrijven.

Toch betekent Wisconsin niet meer dan dat. In Wisconsin had Trump te maken met een gesloten front van Republikeinen, tot en met de conservatieve radiopresentatoren die zich allemaal tegen hem keerden - ten faveure van Cruz. En Wisconsin is een blanke staat met progressieve tradities, wat in het voordeel was van Sanders.

Achtervolgers hebben wind in de rug

Nee, dan New York, de staat die over twee weken aan de beurt is. Het is Trumps thuisbasis, waar hij veel lokale steun krijgt, en een plek waar de streng-christelijke Cruz minder makkelijk voet aan de grond krijgt. Het is Clintons (tweede) thuisbasis, met een veel zwartere bevolking waar Sanders normaal meer moeite mee heeft.

Voor Sanders geldt bovendien dat nipte overwinningen niet genoeg zijn. Clinton heeft een flinke voorsprong overgehouden aan de voorverkiezingen in de zwartere staten in het zuiden. Sanders moet met groot verschil winnen om haar in te halen.

Maar de achtervolgers hebben nu de wind in de rug. En mocht Cruz in New York geen vuist kunnen maken, dan kan ook de gematigder John Kasich nog de horzel worden die Trump daar dwarszit. Wisconsin is geen keerpunt, maar een bevestiging dat de race bijzonder onvoorspelbaar blijft.

Bernie Sanders spreekt het publiek toe na zijn overwinning. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden