Sandberg-studenten protesteren met berg zand

Dames met hakken hebben pech gehad. Heren met lage instappers hebben daar nu zand in als gevolg van de 'mini-blokkade' die oud-studenten van het Sandberg Instituut Amsterdam voor de deur van de kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae hebben opgeworpen....

Het Sandberg Instituut had hier vrijdagmiddag eigenlijk een feestje te vieren met de opening van de tentoonstelling Sandberg Zoveel, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van deze tweede-fase-opleiding (ook wel voortgezette opleiding) van de Rietveld Academie. Trots pronkt er het werk van oud-studenten als Job Koelewijn, Michael Tedja, Femke Schaap. Ook de vooruitzichten leken gunstig, want noemde niet de Raad voor Cultuur zelf in de Cultuurnota 2001-2004 het Sandberg Instituut in positieve zin?

Toch ontving het instituut een brief van het ministerie van OCW die van een rooskleurige toekomst weinig heel liet. De helft van het aantal studieplaatsen voor autonome beeldende kunst werd geschrapt, zodat er nog maar ruimte is voor negentien studenten. 'Dat betekent dus dat we in september geen nieuwe studenten kunnen aannemen, want er zitten er nu veertig, waarvan de helft aan het eind van dit schooljaar vertrekt', constateert Sandberg-directeur Jos Houweling.

'Ook toekomstige studenten hebben recht op zo'n plek', zegt Natasja Boezem die er van 1997 tot 1999 studeerde. Ze maakte het geluidsproject Pesc-pesc-pesci voor de Kunstvlaai, de jaarlijkse presentatie van de Sandbergstudenten. Dat resulteerde meteen in een aantal opdrachten en exposities. Boezem: 'De kracht van deze opleiding is de mensen naar buiten te laten treden.'

En aan die kracht dreigt het instituut nu in te boeten. Het ministerie betaalt met ingang van september 2001 nog maar de helft van het oude bedrag, maar de vaste lasten blijven even hoog. Waar Houweling zich nog het meest over opwindt, is het feit dat de raad in zijn advies stelt dat er van de zes voortgezette opleidingen (135 studieplaatsen) twee of drie dienen te verdwijnen, om daarmee de verhouding tussen toegepaste en autonome kunst beter in balans te brengen. Dit mag echter niet gebeuren zonder een kwalitatieve beoordeling. Die is niet gemaakt. Houweling: 'Van der Ploeg zegt het advies van de raad te volgen, maar halveert vervolgens de opleiding zonder motieven.'

Volgens een woordvoerster van het ministerie van OCW volgt Van der Ploeg juist wel het advies van de Raad, omdat deze stelt dat de totale hoeveelheid studieplaatsen in de voortgezette opleidingen gehalveerd dient te worden tot zestig studieplaatsen in het hele land.

De Cultuurnota wordt maandag 13 november in de Tweede Kamer behandeld. Als de zandberg (27 kuub) geen indruk heeft gemaakt en de voorstellen van Van der Ploeg worden geaccepteerd, rest er volgens Houweling niets anders dan het indienen van een officieel bezwaarschrift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden