Sancties China voor bezoek Lee aan VS 'beperkt en symbolisch'

PEKING China heeft zaterdag zijn ambassadeur in Washington, Li Daoyu, teruggetrokken uit protest tegen de Amerikaanse beslissing om de Taiwanese president Lee Teng-hui voor een privé-bezoek toe te laten tot de VS....

Reuter, AP, Guardian

De Amerikaanse beslissing heeft de betrekkingen met China in 'de gevarenzone' gebracht, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua, in een hoofdartikel dat zondag door alle grote Chinese kranten werd overgenomen.

Amerikaanse functionarissen toonden zich echter opgelucht dat Peking het lijkt te willen laten bij het terugroepen van Li. De stap wordt uitgelegd als 'een beperkte en grotendeels symbolische daad.'

Ook leden van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Peking toonden zich opgelucht. Eerder werd rekening gehouden met hardere maatregelen, zoals handelssancties.

'Na de eerdere, zware dreigementen was dit een absoluut minimale tegenmaatregel. Iedere lichtere sanctie had gezichtsverlies betekend', aldus een Chinese diplomaat.

Het Amerikaanse besluit is in tegenspraak met het eéé-Chinabeleid dat de basis van de betrekkingen vormt, aldus Xinhua. Bovendien ging het volgens Peking niet om een privé-bezoek, omdat Lee ontmoetingen had met congresleden en overheidsfunctionarissen, en omdat hij werd aangesproken met 'president Lee'.

China verzet zich tegen iedere vorm van erkenning van Taiwan, dat het beschouwt als een afvallige provincie.

China heeft aan Taiwan meegedeeld dat de gesprekken op hoog niveau die voor juli op het programma staan, zijn afgelast. Als reden werd opgegeven dat Taiwan onlangs stappen heeft ondernomen 'om de wederzijdse betrekkingen te vernietigen', aldus een verklaring van de Taiwanese Raad voor het Vasteland.

De Chinese stap kwam één dag nadat premier Lien Chan van Taiwan voor een privé-bezoek naar Oostenrijk was vertrokken.

China en Taiwan, vijanden sinds het einde van de burgeroorlog in 1949, besloten vorige maand een tweede reeks gesprekken tussen hoge functionarissen te houden in juli. Beide partijen ontmoetten elkaar voor het eerst op dit niveau in Singapore in 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.