San Antonio chili con carne

Onno Kleyn


Ingrediënten

700 gram rib-eye, in blokken
4 eetlepels braadvet of olie
2 uien, grof gehakt
4 tenen knoflook
1 eetlepel bloem
circa 1 dl bouillon
2 Spaanse pepers
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel oregano
zout
facultatief: 1 blik zwarte of chilibonen, 2 tomaten uit blik


Het wordt gewoon niks. Deze lente is gaat niet door, hij is afgelast.Te weinig kaartjes verkocht of zo. Dat zie je toch? De struiken in mijntuin zijn zo wanhopig als kinderen die al drie dagen hun plas moestenophouden. Ze trillen met samengeknepen takjes van ellende. Gisteravondtwierelierde een desperate merel vanaf de dakrand, wat mijn hart een huppeldeed maken, maar toen kwam het weerbericht en daalde een doffe sluier vanverslagenheid over het ganse huisgezin. Nee, meteorologen, ik ga nietzeggen dat het broeikaseffect niet bestaat. Het slaat alleen een jaartjeover. Het is boerenkoolweer en het blijft boerenkoolweer, van nu tot ineeuwigheid, amen.

Veel mensen zwoegen gewoon door, blik op oneindig. Andere worden gek.Die beginnen een 'lifestyle magazine voor katten'. Vanochtend viel het inde bus. Uiteraard zit er een chic merk voer achter, en nu zie je waar diehoge prijs van die blikjes en zakjes naartoe gaat. Niet naar deingrediënten, maar naar marketing. Decadente foto's, decadente teksten opgeil glanzend papier. Heerlijk als je nog bewijs nodig had dat de westersewereld volslagen verknipt is. Inderdaad, heren terroristen, bij ons heb jemensen voor wie het paradijs niet bewoond wordt door willige maagden, maardoor harige wezens van de soort felix domesticus.

Wat kan een mens in deze omstandigheden anders doen dan vluchten? Ik envelen van u zullen dan uitkomen bij eten. Konijn, omdat het, eenmaalgebraden, lijkt op kat? Nee. Ik klauter over een nieuwsfeitje van afgelopenweek heen naar mijn onderwerp. De staat Californië maakte bekend teoverwegen de zinfandeldruif tot officieel symbool uit te roepen. Die magdan oorspronkelijk wel van de Balkan komen, hij staat in Californië algeplant sinds het oprichting van de republiek en latere staat, in 1846.Mooi.

Van het ene symbool naar het andere: de staat Texas heeft chili alsnational dish. In 1977 al, genoeg in het verleden om associaties metpresident Bush te vermijden, werd het het officiële staatsgerecht.Opmerkelijk genoeg komen in de originele chili geen bonen voor, net zo minals tomaten. En het vlees is niet gehakt, maar in ferme brokken gesneden.Nu is het origineel een suddergerecht en dat zou niet erg moeten zijn - wewachten toch maar op die vermaledijde lente - maar ik werk het toch maareven om naar een doordeweekse roefroefversie.


Bereidingswijze

Braad het vlees op hoog vuur aan in het vet tot de rauwe kleur verdwenenis. Haal uit de pan. Bak de uien tot ze glazig zijn, bak dan de knoflookeven mee. Bestrooi met bloem en meng goed. Schenk er de bouillon bij enroer. Voeg de kruiden toe en laat de saus drie minuten pruttelen. Doe hetvlees erbij en warm dertig seconden door.

Tot zover San Antonio puur. Voor een steviger hap voeg je een uitgelektblik zwarte of chilibonen toe, en misschien een paar stukken tomaat. Warmdat voordat het vlees er weer bij gaat.

Er wordt wijn gemaakt in Texas, maar ik weet niet waar je die zou kunnenkrijgen. Zinfandel is daarentegen ruim voorhanden.

Onno Kleyn


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden