Samsung legt Apple op de pijnbank

De koers van Apple is gekelderd. De verkoop van de iPhone 5 blijft ver achter bij Samsungs Galaxy S III. Jongeren keren zich af van de iPhone.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Na jarenlang oplopende beurskoersen lijkt de klad er in te zitten bij Apple. Voor het eerst sinds februari vorig jaar zakte de koers van het bedrijf dinsdag onder de 500 dollar (374 euro). De dalende beurskoers reflecteert de grote uitdagingen die het bedrijf te wachten staan. Is Apples magie nu definitief uitgewerkt?

Brian White is geen pessimistisch mens. Op 2 april vorig jaar voorspelde de marktvorser van Topeca Capital Markets dat de koers van het aandeel Apple (op dat moment rond de 620 dollar), in 2014 boven de 1.000 dollar zou uitkomen. Het technologieconcern zou daarmee een astronomische beurswaarde vertegen- woordigen van 1 biljoen (1.000 miljard) dollar.

White zette zijn zonnige kijk op de toekomst kracht bij door te wijzen op de overgang naar de vierde generatie mobiel internet (4G/LTE). Daarnaast wees hij op de groei van de Chinese markt en de aanstaande lancering van Apples langverwachte tv-dienst iTV.

'Aangejaagd door een alsmaar groeiend aantal innovatieve producten, ongeëvenaarde esthetiek en een merk dat consumenten van alle herkomsten in de ziel raakt, verspreidt de Apple-koorts zich als een wild vuur over de hele wereld', aldus de analist.

Tot vlak voor de lancering van de iPhone 5 in september 2012 ontwikkelde de koers van het concern zich precies in de door White voorspelde richting. Op 21 september sloot het aandeel net boven de 700 dollar. In de vier maanden die sindsdien voorbij gingen, stortte de koers van het aandeel in. Na twee slechte handelsdagen op rij bleef de teller gisteren steken op bijna 484 dollar.

Bestelling teruggeschroefd

De koersval van de laatste dagen werd veroorzaakt door nieuws van The Wall Street Journal over de iPhone 5. De Amerikaanse zakenkrant meldde maandag dat Apple de bestelling van beeldschermen voor het nieuwe toestel met de helft heeft teruggeschroefd. De verkoop valt flink tegen. Dat nieuws sluit aan bij de lauwe reacties waarmee het publiek de nieuwste iPhone bij zijn lancering in september onthaalde. Het beeldscherm is groter dan dat van zijn voorganger en het apparaat is sneller, maar grote technologische innovaties waar velen op hadden gehoopt, bleven uit.

Beleggers begonnen na de introductie hun geloof in het bedrijf langzaam maar zeker kwijt te raken. Dat de nieuwe, eigen digitale kaartendienst van Apple vol zat met fouten, hielp daar niet bij. Twee topmanagers van het bedrijf moesten naar aanleiding van die affaire hun biezen pakken.

Tegelijkertijd liep Samsung, de grootste concurrent van Apple op de smartphonemarkt, steeds verder op hem uit. Al langer dan een jaar verkopen de Zuid-Koreanen meer smartphones dan de Amerikanen. Met zijn nieuwste vlaggeschip, de Galaxy S III, scoort het bedrijf bovendien veel beter dan Apple met zijn iPhone 5. In 2012 verkocht Samsung in totaal ongeveer 210 miljoen smartphones. Apple moest het doen met 135 miljoen iPhones.

Agressieve campagne

Met zijn agressieve en miljoenen verslindende reclamecampagnes die zijn gericht tegen Apple bewijst Samsung zichzelf ondertussen een goede dienst, bleek eerder deze week. De campagne, waarin Apple wordt neergezet als merk voor ouderen, doet het goed bij jongeren. Uit onderzoek van de Buzz Marketing Group bleek dat steeds meer jongeren zich afkeren van het merk Apple. Zij willen zich niet identificeren met spullen waar hun ouders fan van zijn, aldus de onderzoekers. De leidster van het onderzoek, Tina Wells, voegde daar tegenover het zakenblad Forbes aan toe dat jongeren het ook helemaal 'niet cool' vinden om in een eindeloze rij te moeten staan voor een smartphone. Wat wel aanslaat, zijn de androidtoestellen (onder meer van Samsung) en de tablet van Microsoft, de Surface.

Magie uitgewerkt?

Was dit allemaal gebeurd als Apple-oprichter Steve Job nog had geleefd, vragen velen zich af? Kan zijn opvolger Tim Cook het tij nog keren? Is de magie van Apple definitief uitgewerkt?

Die eerste vraag zal nooit worden beantwoord, over de tweede en derde vraag zullen de volgers van het bedrijf komend jaar meer duidelijkheid krijgen. Er is geen analist te vinden die nu al voorspelt dat het definitief gedaan is met Apple en de ingezette koersdaling een aan- kondiging van het eind. Maar dat topman Cook een konijn uit zijn hoge hoed moet toveren, daarover zijn vriend en vijand het eens. In Forbes stelde Tina Wells dat Apple zijn lot nog in eigen handen heeft en niet is uitgeleverd aan zijn concurrenten. 'Je kunt in deze industrie niet teren op oude successen. Maar als Apple snel met innovatieve producten komt, komen die jongeren ook wel weer terug.'

'Apple moet zijn koers verleggen naar opkomende markten', zei John Sculley gisteren in een interview met Apple. Hij was bestuursvoorzitter van Apple in de jaren tachtig en negentig. Een deel van het succes van concurrent Samsung bestaat uit het grote aantal telefoons dat het jaarlijks lanceert, voor elk segment en elke portemonnee een. Het enige model dat Apple verkoopt, is geschikt voor de Amerikaanse en Europese markt, maar nu die snel verzadigt, moet het bedrijf een draai maken, zegt Sculley. 'Apple moet zich aanpassen aan een heel andere wereld.' Opsteker voor Tim Cook: Sculley denkt dat de huidige topman de aangewezen persoon is om die transitie in goede banen te leiden.

John Sculley oud-bestuursvoorzitter Apple

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden