Samsung geeft Fokker binnenkort uitsluitsel

Het Koreaanse concern Samsung praat nu op exclusieve basis met de curatoren van Fokker. De Koreanen hebben van de curatoren toegang gekregen tot de boeken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van de plannen van Samsung is niet veel bekend. Enkele weken geleden schreef het blad Flight International dat Samsung de bouw van de Fokkers 100, 70 en 50 wel in Amsterdam wil laten, maar dat een nieuw te ontwerpen vliegtuig met 130 stoelen in Korea moet worden gebouwd. 'Dat komt angstig dicht in de buurt van wat ze ons hebben verteld', erkent bestuurder A. Veenman van Stork.

Stork zal vanaf nu in de onderhandelingen worden betrokken, omdat het bedrijf de eigenaar is van Fokker Aviation. Veenman weet uit dien hoofde ook dat de leveranciers van Fokker, met name rompenbouwer Deutsche Airbus en vleugelbouwer Shorts in Ierland, haast hebben. Zij willen binnen enkele weken weten of ze nu wel of niet hun productielijnen voor de voor Fokker bestemde rompen en vleugels in stand moeten houden.

Een delegatie van Samsung sprak vrijdag ook weer met minister Wijers van Economische Zaken, maar ook de minister weet nog niet wat de Koreanen precies willen. 'Het is duidelijk dat ze serieus zijn. Bovendien is Samsung het type bedrijf waar Fokker goed bij zou passen,' zei Wijers vrijdag.

In kringen rond Fokker wordt verwacht dat binnen enkele weken een principe-overeenkomst kan worden getekend.

Zodra die er ligt, zullen de curatoren het huidige bestaan van Fokker opnieuw oprekken door Doorstart BV op te richten. Doorstart bv kan op de huidige voet doorgaan met de productie van vliegtuigen. Dat schept een adempauze van enkele maanden om de onderhandelingen met de Koreanen af te ronden.

Tot nu toe was steeds sprake van twee kandidaten die nog serieus naar de hand van Fokker dongen. Naast Samsung was er nog de belangstelling van de Russische vliegtuigfabriek Yakovlev, die eerder nog in gezelschap verkeerde van Toepolev.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden