Samsung en Apple ruziën verder

Samsung ziet af van de eis tot een verkoopverbod van een aantal Apple-apparaten in Europa. Is de vrede aanstaande?

WOUTER KEUNING

Al jaren vechten Apple en Samsung met elkaar om het marktleiderschap op de markten voor smartphones en tablets. Sinds een jaar of twee doen ze dat wereldwijd ook in rechtbanken door elkaar te beschuldigen van patentinbreuk. Dinsdag maakte Samsung bekend dat het zich wat milder op gaat stellen tegenover Apple, althans in Europa.

Trekt Samsung alle Europese rechtszaken tegen Apple in?

Veel media maakten melding van een volledig staakt-het-vuren in Europa, maar zo mild zijn de Zuid-Koreanen nou ook weer niet. De lopende rechtszaken gaan gewoon door, alleen heeft Samsung de eis voor een Europees verkoopverbod van Apple-apparaten ingetrokken. Volgens het financiële persbureau Bloomberg gaat het om zaken in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Italië. Samsungs eis tot schadevergoeding blijft volgens volgers van de zaak in al die landen gewoon staan.

Waarom wil Samsung eigenlijk een schadevergoeding?

De Europese rechtszaken van Samsung tegen Apple gaan onder meer over vermeende inbreuk op umts-patenten van Samsung door Apple. Kenners stellen echter dat het gaat om zogenaamde standaard-essentiële patenten. Dat zijn patenten die zo cruciaal zijn voor het gebruik van elke mobiele telefoon dat eigenaars van die patenten afspraken met elkaar hebben gemaakt over het gebruik ervan. Ze zijn overeengekomen dat ze elkaar altijd licenties zullen verlenen voor gebruik van die patenten, onder redelijke voorwaarden. Samsung betoogt dat de voorwaarden, waaronder de prijs, die het stelt alleszins redelijk zijn.

Waarom trekt Samsung zijn eis tot verkoopverbod nu in?

Dat is de grote vraag. Het feit dat het om standaard-essentiële patenten gaat, kan een rol spelen. De officiële verklaring rept daar echter met geen woord over. Die luidt dat Samsung ervan overtuigd is 'dat het beter is als bedrijven eerlijk concurreren in de markt, in plaats van in de rechtszaal'.

Dat klinkt alsof de vrede echt aanstaande is.

Niets lijkt voorlopig minder waar. De rechtszaken gaan zoals gezegd gewoon door. Ook buiten Europa. In de VS liggen beide bedrijven nog steeds volop met elkaar in de clinch. In augustus besloot een jury dat Samsung inbreuk maakt op patenten van Apple en dat het daarom meer dan 1 miljard dollar moet betalen aan Apple. De rechter moet over de hoogte van dat bedrag nog een definitieve uitspraak doen.

Kan Apple zich de voorlopige winnaar noemen?

In de VS lijkt het daar wel op. Hoewel ook Apple deze week een nederlaag leed. Een verkoopverbod van Samsungapparaten waar Apple om had gevraagd, werd dinsdag afgewezen door de rechter. Zij stelde dat er voor de consument niet genoeg keuze overblijft als zij het verzoek van Apple zou honoreren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden