ANALYSE

Samsom speelt op safe in nadagen kabinet

Na de pijnlijke aftocht van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld kiest PvdA-leider Diederik Samsom voor Haagse insiders om de leemte te vullen. Opdracht: geen ongelukken meer tot 2017.

Diederik Samsom Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Diederik SamsomBeeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Dat een politicus snel opbrandt in Den Haag bewees Wilma Mansveld. Na ruim drie jaar vol tegenslagen en kritiek moest de onervaren PvdA'er vorige week de eer aan zichzelf houden.

Het omgekeerde kan ook: een dikke drie jaar geleden vertrok Sharon Dijksma als een verweesde partijtijger van het Binnenhof, nu is ze een gevierd bestuurder en gedoodverfd opvolger van Mansveld op Infrastructuur. Iedereen op het Binnenhof rekent op haar transfer - het wachten is op de officiële bevestiging later deze week.

Dijksma wordt gezien als 'a safe pair of hands'. Zeker nu er weer verkiezingen aankomen, is dat een belangrijke kwaliteit. Politiek avonturisme is passé, stabiliteit het hoogste goed.

Stabiele indruk

De PvdA'er uit Enschede maakte de afgelopen jaren een stabiele indruk als staatssecretaris van Economische Zaken, zeker na het excentrieke bewind van Henk Bleker onder Rutte I. Dijksma, die eerder al staatssecretaris van Onderwijs was, heeft volgens ingewijden genoeg bestuurlijke ervaring om puin te ruimen bij Infrastructuur, een departement vol hoofdpijndossiers, van Fyra tot ProRail.

Ze beschikt bovendien over inhoudelijke kennis. De PvdA was rond 2005 als woordvoerder Verkeer in de Tweede Kamer zeer kritisch over de hogesnelheidslijn HSL. Voor het aantreden van het kabinet-Balkenende IV in 2007 zong haar naam rond als potentieel minister van Verkeer.

Nu maakt ze alsnog de overstap. Veel keus heeft Samsom niet. Weinig buitenstaanders zullen nog de overstap naar Den Haag willen maken om in de nadagen van Rutte II staatssecretaris te zijn op een lastig departement. De kans dat er een vervolg komt na de verkiezingen van maart 2017 lijkt met het oog op de beroerde peilingen klein.

Dat de opvolger van Dijksma uit de Tweede Kamerfractie wordt gerekruteerd, is ook bijna een vanzelfsprekendheid. Daar is animo genoeg. Sterker nog: volgens ingewijden heeft Samsom mensen teleur moeten stellen. Menig PvdA-Kamerlid zag 's ochtends in de spiegel een toekomstig staatssecretaris Economische Zaken.

Profielen

Verder lezen? Lees hier het profiel van Martijn van Dam, en klik hier voor het profiel van Sharon Dijksma.

Potentieel bewindspersoon

Bronnen op het Binnenhof menen inmiddels zeker te weten dat Martijn van Dam uitverkoren is, al blijft het wachten op de definitieve bevestiging. De vicefractievoorzitter geldt als een allrounder en is in het verleden vaak genoemd als potentieel bewindspersoon. Telkens greep hij mis.

Van Dam heeft als rechterhand van Samsom tropenjaren achter de rug. Hij moest een wispelturige fractie in toom houden en de samenwerking met de VVD coördineren. Wekelijks voerde hij overleg om de verhoudingen in de coalitie goed te houden en iedere donderdagavond schoof hij aan bij het bewindspersonenoverleg (bpo) om de onderwerpen in de ministerraad voor te bespreken. Het kabinetsbeleid kent weinig geheimen voor hem.

Van Dam heeft geen bestuurlijke ervaring, maar kan op Economische Zaken wel bouwen op de ervaren directeur-generaal Landbouw, Hans Hoogeveen. Voor de PvdA-fractie lijkt de overstap een groter probleem. Met het vertrek van Mariëtte Hamer (SER-voorzitter) vorig jaar ging al een brok ervaring verloren. Dat dreigt nu weer. En de sfeer binnen de PvdA-fractie is toch al gespannen, nu iedereen moet vechten voor een hoge plek op de lijst. De afgelopen drie jaar zijn vier Kamerleden uit onvrede vertrokken, van wie er twee zich hebben afgescheiden.

Samsom zal er alles aan willen doen om het komende jaar nieuwe heibel te voorkomen. Geen gemakkelijke opgave. Zeker nu er weer een ervaren kracht vertrekt richting het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden