Samsom: salaris van 66.000 euro betekent 225 euro netto extra aan premie

PvdA-leider Diederik Samsom verwijst in zijn uitleg over de inkomensafhankelijke zorgpremie steevast naar een grafiek van NRC Handelsblad. De effecten van de nieuwe zorgpremie op het inkomen zoals die worden weergegeven in de grafiek, zijn netto-effecten. Dat bevestigt hij tegen de Volkskrant.

Beeld ANP

Grote ophef is ontstaan over het plan van VVD en PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Heel Nederland is aan het rekenen geslagen en de meest exorbitante bedragen doen de ronde. PvdA-leider Samsom poogt daar duidelijkheid in te scheppen en verwijst daarbij naar de grafiek van NRC. De gevolgen voor het inkomen die daar worden genoemd, zijn netto-bedragen. Oftewel: de hoogte van het bedrag wordt berekend op basis van het brutoloon, maar de premie wordt betaald van het nettoloon.

Een persoon met een inkomen van twee keer modaal (66.000 euro) zal volgens de berekening in de toekomst maandelijks 255 euro extra moeten betalen van zijn of haar nettoloon. Voor anderhalf keer modaal (49.500 euro) is dat bedrag 97 euro hoger dan de huidige maandelijkse zorgpremie. Een modaal inkomen gaat er 13 euro per maand op vooruit.

Ook de werkgever betaalt een inkomensafhankelijke zorgpremie van 7,1 procent, die ziet de werknemer echter niet terug in het nettoloon. De nieuwe maatregel van Rutte en Samsom staat los van die werkgeversbijdrage.

11 procent
Het voornemen is om de nominale zorgpremie te verlagen van circa 1300 euro naar 255 euro per jaar. Dat gat van ruim 1000 euro wordt gevuld met een premie van circa 11 procent over het inkomen tussen de 20.000 en de 70.000 euro. Bijvoorbeeld: iemand die 30.000 euro verdient, betaalt 255 euro per jaar plus 11 procent van 10.000 euro, is 1100 euro.

Deze inkomensafhankelijke premie die voor bovenmodale inkomens extra kosten oplevert, wordt deels gecompenseerd door een verlaging van de middelste twee belastingschijven van 42 naar 38 procent.

Vooralsnog is de maatregel een voornemen van VVD en PvdA. Het nieuwe kabinet is nog niet beëdigd. Minister Schippers zal straks het plan moeten verdedigen in de Tweede Kamer en moeten zoeken naar steun in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden