Samsom roept fractie in speciale vergadering op tot strijd

De PvdA werkt achter de schermen aan een nieuwe strategie voor de tweede helft van deze kabinetsperiode. Fractievoorzitter Diederik Samsom heeft zijn Kamerleden woensdag opgeroepen strijdbaarder, assertiever en zichtbaarder te zijn.

Jan Hoedeman en Remco Meijer
PvdA-leider Diederik Samson brengt zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen uit in een Leids stembureau. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samson brengt zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen uit in een Leids stembureau.Beeld anp

Tijdens een drie uur durende speciale fractievergadering over de partijstrategie werden de 36 sociaal-democraten het eens over een nieuwe grondhouding, nu het regeerakkoord grotendeels in werking is gezet. Dit gebeurt aan de vooravond van de ledenraad van de PvdA morgen in Nieuwegein, waar Samsom zich moet verantwoorden voor de enorme nederlaag bij de provinciale verkiezingen in maart.

In een powerpoint-presentatie schetste Samsom woensdag de problemen na drie verkiezingsnederlagen in twee jaar. Samsom benoemde vijf kernthema's voor de komende tijd: werk, zorg, onderwijs, duurzaamheid en integratie. Door compromissen met de VVD heeft de PvdA op verschillende punten aan geloofwaardigheid verloren. De taak voor de komende tijd, zo hield Samsom zijn fractie voor, is om die terug te winnen.

Nieuwe wind

Kamerleden bevestigen dat er een nieuwe wind gaat waaien. Nu er sprake is van economisch herstel breekt een andere fase aan, zo kondigen zij aan.Kamerlid Jacques Monasch: 'We moeten ons links-progressieve kompas veel scherper afstellen. Veel strijdbaarder en activistischer. Ophouden met analyses en rapporten.' Kamerlid Lutz Jacobi: 'Het vertrouwen is weg. Niet nog meer onderzoek, maar actie. Doen!' Energiewoordvoerder Jan Vos: 'Iedere politicus in fractie en kabinet moet in de spiegel kijken en zich afvragen: ben ik als PvdA-politicus voldoende zichtbaar? Zo niet, maak een plan.'

Met geregisseerde strijdbaarheid wil de PvdA het geschonden blazoen weer opvijzelen. De bedoeling is dat fractieleden hun plannen voorleggen aan de politieke leiding. Die zal ook steeds overleggen met de eigen ministers en staatssecretarissen.

Tobberig karakter

PvdA-parlementariër Mohammed Mohandis: 'Tweede Kamerlid zijn is meer dan het eigen regeerakkoord uitvoeren. In dit stadium kunnen we de scherpte opzoeken.' Mohandis is woordvoerder hoger onderwijs. Hij zal met plannen komen om de al aangekondigde investering van 1 miljard euro in het onderwijs in te vullen. 'Daar kunnen verrassende meerderheden ontstaan.' Monasch: 'De PvdA moet veel meer initiatieven nemen. We moeten issues die beginnen te spelen meteen naar ons toe trekken.'

Kamerleden zeggen dat het voelt alsof er een last van ze af is gevallen. Tot voor kort hadden de meeste bijeenkomsten een tobberig karakter. Half januari kwamen fractie en bewindslieden in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen bij elkaar in het Carlton Hotel op Scheveningen.

Daar werd vice-premier Lodewijk Asscher voorgehouden dat een bedrijf op het punt van een faillissement ingrijpt. 'En wat doet de PvdA?' Daarop kwam geen adequaat antwoord. De afweging voor de verkiezingen was: geen onrust zaaien met nieuwe plannen, uitstralen dat het herstel een kans moest krijgen en de populariteit van de zittende bewindslieden uitbuiten.

PvdA-parlementariër Mohammed Mohandis. Beeld anp
PvdA-parlementariër Mohammed Mohandis.Beeld anp

Meer 'zuurstof'

Nu het regeerakkoord voor een groot deel is uitgevoerd, ziet de PvdA ruimte om op verschillende onderwerpen stelling te nemen. Omdat noch de VVD, noch de PvdA de intentie hebben hun steun onder het kabinet uit te trekken, lijkt een verkiezingsloze periode van twee jaar aan te breken.

Bij beide regeringspartijen is het besef dat er meer 'zuurstof' is om de eigen achterban te bedienen. De VVD ging de PvdA al voor met het asielplan van Kamerlid Malik Azmani en het pleidooi voor een 'realistischer buitenlandbeleid' van fractieleider Halbe Zijlstra.

Bij de PvdA zit ook in het achterhoofd dat zij de volgende regeerperiode mogelijk niet meedoet. Als zesde partij in de Eerste Kamer is zij een minder aantrekkelijke coalitiepartner geworden voor een volgend kabinet. Er moet nu worden geoogst.

Strijdvaardige stemming

'Op 19 maart, de dag na de Statenverkiezingen, zaten we er apathisch bij', zegt Kamerlid Jacques Monasch. 'Nu is de stemming weer strijdvaardig. We gaan geen wedstrijd aan met de VVD, dat zou het domste zijn wat we kunnen doen. Nee, ieder fractielid zal zich richten op misstanden in de eigen dossiers.'

Samsom gaf donderdag meteen zelf het voorbeeld door te ageren tegen de dirigistische rol van zorgverzekeraars. Morgen spreekt hij in Nieuwegein de achterban toe tijdens een politieke ledenraad, waar de nederlaag bij de Statenverkiezingen wordt geëvalueerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden