Samsom: rijken moeten meer belasting gaan betalen

Het kabinet-Rutte II moet de resterende regeerperiode tot 2017 gebruiken voor minstens één grote hervorming: een nieuw belastingstelsel dat werken aantrekkelijker maakt en meer belasting vraagt van de rijken. Ook moet het kabinet zijn 'terughoudendheid laten varen' en grote investeringen doen die de economie en de werkgelegenheid aanjagen. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met de Volkskrant.

PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld anp

Hij grijpt de Dag van de Arbeid aan om het door hem en VVD-leider Rutte geformeerde kabinet aan te sporen tot nieuwe dadendrang nu na dik anderhalf jaar regeren de meeste hervormingen uit het regeerakkoord in de steigers staan.

In de coalitie leidt dat tot discussies over hoe Rutte II verder moet. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra suggereerde onlangs dat de regeerafspraken moeten worden uitgebreid met een belastingherziening, door het schrappen van de vele toeslagen die het stelsel nu zo ingewikkeld maken.

'Zijlstra's plan ongelooflijk lomp'
Het kabinet moet wat Samsom betreft vandaag beginnen met vijf veranderingen. Hij richt zijn ambitie ook op het belastingstelsel, al vindt hij Zijlstra's plan 'van een ongelooflijke lompheid'. De PvdA-leider wil een 'belastingverschuiving' waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. 'Voor mensen met een beetje spaargeld is het veronderstelde rendement van 4 procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden. Dat moet andersom.'

Samsom wijst op onderzoek waaruit blijkt dat 1 procent van de Nederlanders 23 procent van het vermogen bezit. 'De vermogensverdeling in dit land is uitermate oneerlijk. Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet.'

De PvdA-leider erkent dat hij aanstuurt op een frontale aanvaring met zijn liberale coalitiepartner, maar dat kan de coalitie naar zijn inschatting wel hebben. 'We hebben wel meer verschillen overbrugd. Als je het stelsel alleen maar zo efficiënt mogelijk inricht en verder niks, wordt de samenleving oneerlijker. Bovendien laat je dan een opdracht liggen. Daar staan we hard in.'

Plan ligt al jaar op de plank
Het initiatief moet van het kabinet komen. Dat heeft al bijna een jaar een plan liggen van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel verregaand te vereenvoudigen. Het onderwerp bleef lang onaangeroerd bij alle politieke commotie rond de hervormingen in de zorg, de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Nu, zegt Samsom, hoeft het kabinet 'geen dag te wachten'.

Hij wil ook dat het kabinet een nieuwe poging doet om de investeringen in de economie aan te jagen. 'Ik zie er nog veel te weinig van.' Hij vindt dat met name de pensioenfondsen, die 1.000 miljard euro beheren, het geld moeten laten rollen. Vooral om de kleine en middelgrote innovatieve 'maakbedrijven' vooruit te helpen en daar nieuwe banen te creëren.

Het kabinet dient voorop te gaan door een deel van het risico te nemen. 'Ik zie nu dat de patstelling wel irritant lang duurt. Als je eindeloos gaat steggelen over wie dat risico neemt, kom je nooit ergens, maar verdwijnen intussen wel de banen. Mensen trekken zich terug van de arbeidsmarkt. Het kabinet moet bedrijven over de streep trekken om te investeren. Of eigenlijk: over de streep duwen.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Het kabinet moet meer risico's nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden