Samsom: Nederland kan 200 duizend vluchtelingen aan

Nederland is in staat 200 duizend vluchtelingen op te vangen, bijna vier keer zoveel als er in 2015 arriveerden. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

PvdA-leider Diederik Samsom Beeld anp
PvdA-leider Diederik SamsomBeeld anp

Samsom noemt dat aantal 'op een bevolking van zeventien miljoen mensen een overzichtelijke hoeveelheid'. 'Daar is draagvlak voor, maar niet als het er misschien 300 duizend worden.' Het beheersen van de vluchtelingenstroom naar Europa is daarom de belangrijkste opdracht voor de politiek, meent Samsom. 'Het liefst door de oorlog in Syrië te stoppen.'

Hij is er 'hoopvol' over dat dat gaat lukken. 'Maar we hebben niet alles in de hand. Er zijn zes miljoen Syriërs die niet meer in hun eigen huis wonen, maar nog wel in Syrië. Als ook zij besluiten hun heil elders te gaan zoeken, is elke beheersbaarheid verdwenen.'

Tweede Kamerverkiezingen

In het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. 'Als de kiezers straks zeggen: 'we vonden het niks', prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen', aldus de PvdA-leider.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) reageerde woensdagochtend op Radio 1 op de uitspraken van zijn partijgenoot. Op de vraag of 200 duizend extra vluchtelingen wenselijk zijn, antwoorde Asscher met een 'nee'. 'Het is veel beter als we het eerlijk verdelen. We moeten betere afspraken maken over wie wat doet.' Belangrijk noemde hij het verbeteren van de situatie in de landen om Syrië heen. 'Daar moet meer geld heen', aldus Asscher.

Ook uitte de minister kritiek op de uitvoering van het huidige vluchtelingenbeleid in Europa. Van de herverdeling is volgens Asscher 'nog helemaal niets terechtgekomen.' Hij benadrukte dat dat beter moet. 'Je kunt niet als Oost-Europees land zeggen 'we zijn reuze voor landbouwsubsidies en voor hulp bij het aanleggen van snelwegen, maar de opvang van vluchtelingen laten we liever aan Duitsland, Zweden en Nederland over.' Volgens Asscher mag het niet ongestraft blijven als Europese landen hun verantwoordelijkheid op het gebied van vluchtelingen niet nemen.

Wilders ziet helemaal geen draagvlak om veel vluchtelingen op te vangen, en wijst erop dat de opvang van vluchtelingen veel geld kost. Geld dat volgens de PVV beter kan worden gebruikt voor de zorg, pensioenen en veiligheid. Wilders hoopt dat Rutte afstand neemt van de uitlatingen van Samsom.

Zijlstra

Samsoms coalitiepartner en fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra liet twee weken geleden in een interview met de Volkskrant een ander geluid horen. Hij stelde voor 'het zogeheten protocol van 1967 van het Vluchtelingenverdrag buiten werking te stellen.' Dat houdt onder meer in dat je asielrecht hebt in de hele wereld. Volgens de fractieleider 'kunnen we niet ongelimiteerd vluchtelingen binnen laten en die vrolijk over heel Europa verdelen. Oorspronkelijk hield het verdrag in dat je als vluchteling recht hebt op asiel: in je eigen regio. Dus Europeanen in Europa.' Volgens Zijlsta 'kunnen we in Europa niet de problemen van de hele wereld oplossen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden