Update

Samsom: 'Moge Allah je straffen' was bedreigend

Diederik Samsom vond het 'doodeng' toen het dissidente PvdA-Kamerlid Selcuk Öztürk een verwensing tegen collega Ahmed Marcouch uitsprak: 'Moge Allah je straffen'. Dat heeft de PvdA-leider gisteravond bij het televisieprogramma RTL Late Night gezegd.

Tunahan Kuzu (links) en Selcuk Ozturk worden door de pers opgewacht na een urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten. Beeld ANP
Tunahan Kuzu (links) en Selcuk Ozturk worden door de pers opgewacht na een urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten.Beeld ANP

'Ik dacht o jee, poeh. Het was bedreigend. Het was in de emotie en ik begrijp dat het kan ontstaan, maar het was wel tekenend voor de manier waarop het ontspoorde.'

Öztürk deed de uitspraak aan het einde van een fractievergadering waarin hij en Tunahan Kuzu het niet eens werden met de rest van de fractie over het integratiestandpunt van de PvdA. 'We zijn een seculiere partij en we schelden wel eens. Maar dit soort diepgevoelde religieuze verwensingen had ik nog niet eerder gehoord', aldus Samsom.

Moddergooien
In Pauw gaf Öztürk toe dat hij de verwensing tegen Marcouch had uitgesproken, al had hij eigenlijk 'godverdomme' willen zeggen. Öztürk en Kuzu verweten de PvdA-top met modder te gooien. De kadaverdiscipline die Samsom volgens hen eiste en het feit dat kritiek 'niet mocht', was de oorzaak van de breuk. Eerder zeiden de twee al dat de PvdA hen monddood wilde maken.

Samsom en vicefractievoorzitter Martijn van Dam zeiden gisteren dat dat niet zo was, maar dat Öztürk en Kuzu weigerden vertrouwen uit te spreken in PvdA-minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk in het kabinet voor integratie, en in de fractiekoers op dit gebied. Kuzu en Öztürk wilden volgens Van Dam niet door het stof voor hun achterban. Een laatste aanbod van Samsom, waarin hij een verklaring zou geven en Kuzu en Öztürk niets zouden hoeven zeggen, wezen ze ook af. Daarmee was de breuk onvermijdelijk.

Samsom zei bij RTL verder dat er in de Kamer moet worden nagedacht over hoe valt te voorkomen dat afsplitsingen van fracties zelf verder gaan zonder hun zetel terug te geven. Na meerdere afsplitsingen bij de PVV, bij 50PLUS en nu bij de PvdA zijn er inmiddels vijftien fracties in de Kamer, waar het er na de verkiezingen elf waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden