Samsom maakt zich geen zorgen over dreigement Slob

PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich niet ongerust over het dreigement van fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie dat hij de steun aan het kabinet intrekt als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. Volgens Samsom heeft Slob dezelfde bezwaren als hijzelf had tegen het plan en heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) beloofd daaraan tegemoet te komen.

Fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA), voorafgaand aan het verkiezingsdebat in Pauw & Witteman.Beeld anp

Samsom wil rustig afwachten waar Teeven mee komt, zei hij vanavond bij Pauw en Witteman. Vijf fractievoorzitters uit de Tweede Kamer debatteerden daar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Het was de eerste keer dat de PvdA-leider reageerde op de uitspraken van Slob.

Volgens Samsom vreest Slob dat illegalen straks als criminelen worden behandeld en dat mensen die hulp aan hen bieden strafbaar worden. 'Die bezwaren had ik ook.'

'Symboliek plan'
Ook D66-leider Alexander Pechtold verwacht geen problemen door de opstelling van Slob. Hij vindt het plan om illegaliteit strafbaar te stellen vooral 'symboliek'. Volgens hem leeft er bij Slob 'frustratie' over het woordgebruik van Teeven.

SP-leider Emile Roemer denkt dat Slob wel degelijk voor politieke problemen zal zorgen over het illegaliteitsplan. Volgens hem 'verdraait' Samsom de feiten. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verwacht dat Slob zijn afspraken gewoon nakomt.

De ChristenUnie wil op de huidige manier met het kabinet niet blijven samenwerken als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. De steun van de ChristenUnie voor dat akkoord en andere afspraken is niet meer vanzelfsprekend als het kabinet vasthoudt aan het plan om illegaliteit strafbaar te stellen, gaf Slob dinsdag aan.

'Eerst het zuur, dan het zoet'
De leider van de ChristenUnie heeft zich zeer geërgerd aan uitspraken van Teeven die aangaf dat eerst het zuur en dan het zoet komt, verwijzend naar de afspraken over het kinderpardon en het strafbaarstellen van illegaliteit.

Teeven reageerde laconiek en zet de procedure gewoon voort. D66 en SGP gaven aan zich nog geen zorgen te maken. Deze twee partijen en de ChristenUnie werkten de afgelopen tijd nauw samen met de coalitie om kabinetsplannen in Senaat aan een meerderheid te helpen.

De VVD hield het bij de eerdere reactie dat de partij er van uit gaat dat de gemaakte afspraken worden nagekomen, terwijl coalitiepartner PvdA tot vanavond de lippen stijf op elkaar houdt. Voor die laatste partij is het oprakelen van de discussie pijnlijk, want het strafbaar maken van illegaliteit ligt gevoelig bij een deel van de achterban.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie.Beeld anp
Fractievoorzitters Sybrand Buma (L, CDA) en Emile Roemer (SP).Beeld anp
Fractievoorzitters Halbe Zijlstra (L, VVD) en Alexander Pechtold (D66).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden