Update

Samsom in gesprek met Bessems: 'Het kan ook zomaar afgelopen zijn'

In een openhartig vraaggesprek met journalist Kustaw Bessems keek Diederik Samsom gisteravond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie terug op het afgelopen traject van Kamerlid tot leider van de Partij van de Arbeid. 'Ik heb ontdekt dat ik mensen interessanter vind dan ik dacht.' Morgen verschijnt op Volkskrant.nl het uitgebreide verslag van de hand van interviewer Bessems.

Diederik Samsom tijdens een ledenraad in Utrecht waar hij zich kandidaat stelde als lijsttrekker, 28 aprilBeeld anp

Samsom krijgt graag zijn gelijk, vertelde hij. Als partijleider leert hij dat niet ieder gesprek een winnaar hoeft te hebben. 'Voordat ik een interview inga, zeggen medewerkers vaak tegen me: het is geen wedstrijd.' In De Balie toonde de PvdA-lijsttrekker zich op zijn gemak.

Samsom was nog maar net partijleider en een van zijn fractiegenoten, John Leerdam, maakte een uitglijder op de radio en moest vertrekken. Toen besefte Samsom: 'Zo kan het dus ook lopen. Het kan ook zomaar afgelopen zijn.' Leerdam gaf serieuze antwoorden op vragen over een fictieve straatterrorist. Samsom werd ook door de radio ondervraagd, maar trapte er niet in. 'Stel dat ik er ook ingestonken was. Het is een heftig project, het kan zomaar morgen klaar zijn.'

Lenteakkoord
Samsom zei verrast te zijn over de euforie in het land en in de media toen de Kunduzpartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het Lenteakkoord sloten. 'Er was een bijna nationale opluchting dat Wilders zichzelf van de kaart had geveegd en dat er een akkoord was gesloten. En wij deden daar niet aan mee.' De PvdA had niet de boot gemist, Samsom vond het akkoord gewoon niet goed. 'Dit is geen akkoord voor de sociaaldemocratie.'

PVV-leider Geert Wilders is volgens Samsom de politicus die het meest aan het spel denkt. 'Wilders is erger dan ik, wat betreft het willen winnen.' Een van de trucs van Wilders is het herhalen van zijn oneliners, zei Samsom. 'Regel één van de politiek is herhalen, herhalen, herhalen.' Toch is dat niet de manier van politiek bedrijven van de PvdA-leider. Hij zou gek worden van zichzelf, zei hij.

Straatcoach
Tijdens zijn Kamerlidmaatschap was Samsom een tijdlang straatcoach in Amsterdam. In die functie ontdekte hij dat hij niet de misantroop is die hij dacht te zijn. 'Ik was eerst vooral geïnteresseerd in systemen, in milieu en klimaat, totdat ik straatcoach werd en bij ouders van probleemjongeren thuis kwam. Ik ontdekte bij mezelf dat ik mensen interessanter vind dan ik dacht.'

Bessems
Journalist Kustaw Bessems gaat per 1 juli leiding geven aan het nieuwe verdiepende zaterdagkatern van de Volkskrant. Voorheen werkte hij bij dagblad De Pers, dat in maart voor het laatst verscheen. Bessems, destijds overgestapt van dagblad Trouw, werkte van het begin tot aan het einde voor De Pers. Aanvankelijk werkte hij als politiek redacteur in Den Haag. Het laatste jaar schreef hij een dagelijkse column in De Pers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden