Samsom gelooft 'geen bal' van Marokkanenpeiling De Hond

43 procent van de Nederlanders wil minder Marokkanen. Dat peilde Maurice de Hond in opdracht van de PVV. De kritiek was vervolgens niet van de lucht. PvdA-leider Samsom liet weten 'geen bal' van de peiling te geloven. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vroeg De Hond op Twitter of hij eenzelfde peiling naar het sentiment richting Joden zou hebben uitgevoerd. De Hond laat op zijn website weten dat hij zijn onderzoek relevant acht en dat de uitkomst duidt op 'forse problematiek onder de oppervlakte'.

Geert Wilders, Emile Roemer, Mark Rutte en Diederik Samsom zijn in de Rode Hoed met elkaar in gesprek in afwachting van het verkiezingsdebat. Beeld anp

De opiniepeiler vroeg, in opdracht van Geert Wilders, aan een steekproef van ruim 2500 mensen wat het standpunt is 'ten aanzien van Marokkanen in Nederland'. 43 procent liet weten minder Marokkanen te prefereren.

PVV-leider Geert Wilders verspreidde het resultaat van de peiling via Twitter. In de loop van de morgen verscheen een bericht van dezelfde strekking via ANP op verschillende nieuwssites. De kritiek die volgde was dit keer niet gericht op de opdrachtgever, maar op de uitvoerder. Hoe kon De Hond zich voor een dergelijk opruiend onderzoek laten lenen, wilden ciritici weten.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vroeg op Twitter of De Hond ook een dergelijke peiling naar de sentimenten over Joden zou hebben uitgevoerd. PvdA-leider Diederik Samsom liet weten 'geen bal' van het resultaat te geloven. 'Ik geloof niet dat de Nederlandse bevolking hele bevolkingsgroepen wil wegzetten. Als je een platte vraag stelt, krijg je een plat antwoord.' D66-leider Alexander Pechtold vroeg zich af waartoe het onderzoek van De Hond dient. 'Je mag alles peilen. Alleen: het biedt geen oplossing. Wat schiet je er dan mee op?'

'Ik maak geen onderscheid'
De Hond voelde zich aangesproken door de kritiek, hij schreef een verweer op zijn eigen site. Hij zegt geen onderscheid te maken tussen opdrachtgevers. 'Door de jaren heen heb ik onderzoeken uitgevoerd voor alle partijen. Ik vind dat ik geen selectie mag toepassen voor wie ik wel of niet onderzoek doe.' De verantwoordelijkheid om over de resultaten te publiceren laat hij bij de media.

De opiniepeiler schrijft verder dat ook hij 'geschokt' was over de uitlatingen van Wilders op de verkiezingsavond van de raadsverkiezingen. Hij voegt toe: 'Maar laat men zich niet in slaap sussen door de vele verontwaardigde reacties die daarop volgden.'

Hij waarschuwt voor de problematiek die 'onder de oppervlakte leeft'. Die gaat volgens hem niet weg door er geen onderzoek naar te doen. Hij trekt een parallel met de Tweede Wereldoorlog waarin zijn ouders werden vervolgd en gedeporteerd naar Auschwitz.

Het is juist zaak oog te hebben voor onderhuidse problematiek, betoogt hij. 'Ik denk dat mijn ouders liever voor de oorlog al hadden geweten hoe de wereld er werkelijk uitzag.' Zijn ouders overleefden het concentratiekamp. Nederlanders hadden actief meegewerkt aan hun deportatie.

PVV-leider Geert Wilders vraagt op de avond van de raadsverkiezingen of zijn publiek 'meer of minder Marokkanen' wil. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.