Samsom: geen ruimer kinderpardon, honderd kinderen mogen blijven

Alle honderd kinderen die nu buiten het kinderpardon dreigen te vallen, kunnen in Nederland blijven. Maar de formele eisen voor het pardon worden niet opgerekt omdat dan nieuwe grensgevallen opduiken.

PvdA-leider Diederik Samsom (L) en GroenLinks-leider Bram van Ojik.Beeld anp

Dit heeft PvdA-leider Diederik Samsom gisteren gezegd bij de Volkskrant op zondag in het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed. Samsom trad op met Paul Tang, lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen op 22 mei.

Samsom legde uit dat elke grens die in het asielbeleid getrokken wordt grensgevallen met zich mee brengt. 'Mensen die net niet aan de eisen voldoen. Nu is er een groep die de jure, strikt genomen, niet onder het pardon valt. Omdat zij de afgelopen jaren niet onder rijkstoezicht hebben gestaan. Bijvoorbeeld omdat zij uit het asielcentrum letterlijk op de klinkers zijn gezet. Klinkergezinnen. Het gaat om zo'n honderd kinderen.'

'Honderd kinderen blijven'
Hij besloot met de stelling dat hij verwacht dat 'alle honderd kinderen die de facto, feitelijk, aan alle voorwaarden voor het pardon voldoen, hier blijven'. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie heeft de zogenoemde discretionaire bevoegdheid om deze kinderen een verblijfsvergunning te geven. Samsom beloofde erop te letten dat dat gebeurt.

Paul Tang stelt de andere Nederlandse partijen voor een stembusakkoord te sluiten over gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk. Nu krijgen werkers uit andere Europese landen vaak slechter betaald en hebben zij bijvoorbeeld geen vakantiedagen en vakantiegeld. Zij zijn daardoor veel goedkoper dan werknemers uit Nederland.

Vrijdag kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken in een open brief in de Volkskrant en de Britse Financial Times al aan de nieuwe Europese Commissie eenzelfde opdracht mee te geven om in beleid vast te leggen. 'Wij doen dat dan vanuit het Europees Parlement, Asscher vanuit de raad van ministers. We nemen de commissie in de tang', zei Tang.

Lijstverbinding GroenLinks
Bij de verkiezingen heeft de PvdA weer een lijstverbinding met GroenLinks. Dat betekent dat stemmen die geen zetel opleveren aan de ander worden overgedragen als die meer reststemmen heeft. Dat leverde GroenLinks vijf jaar geleden een restzetel op waarmee die partij net als de PvdA op drie zetels kwam.

Samsom wil de komende jaren een speerpunt maken van Europees energiebeleid. 'We zijn nu te afhankelijk van Poetin en de ayatollahs. Dat moet veranderen. We moeten de energievoorziening innoveren en duurzamer maken.'

Ook pleitde PvdA-leider voor vergroening van het Nederlandse belastingen door de belasting op werk ter verlagen en de belasting op producten te verhogen. GroenLinks zit op dezelfde lijn.

Minister Lodewijk van Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden