Update

Samsom: geen illegalenwet vind ik niet erg

PvdA-leider Diederik Samsom zou het 'niet erg vinden' als het kabinet het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit niet indient. 'Het kabinet gaat erover, niet wij, maar dit is nooit ons wetsvoorstel geweest', zei Samsom vandaag.

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld ANP
PvdA-leider Diederik Samsom.Beeld ANP

In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt gesteld. Dat gebeurde op aandrang van de VVD. In de PvdA bestaat veel verzet tegen de maatregel. Ook de meeste oppositiefracties in de Tweede Kamer voelen er niets voor, met uitzondering van de PVV.

Het kabinet heeft die partij dus nodig om het wetsvoorstel door de Senaat te krijgen, waar het geen meerderheid heeft. Doordat alle fracties na het Marokkanenincident rond PVV-leider Geert Wilders hebben aangekondigd niet meer te zullen samenwerken met de PVV, is het twijfelachtig of het wetsvoorstel de eindstreep zal halen.

PvdA-senator Adri Duivesteijn wees er vanavond voor de NOS-camera op dat de de sociaaldemocraten vorige week een 'destastreuze' verkiezingsnederlaag hebben geleden. 'Dat moet consequenties hebben.' Duivesteijn, die het kabinet eind vorig jaar bijna de voet dwars zette bij de behandeling van het woonakkoord in Senaat, suggereerde de strafbaarstelling van illegaliteit te schrappen.

De VVD houdt echter vast aan dat plan. 'Afspraak is afspraak', zegt fractieleider Halbe Zijlstra. De VVD heeft de PvdA eerder wel uitgenodigd er nog eens over te praten, maar daar moet dan wel iets tegenover staan. De PvdA ging niet in op de uitnodiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden