Background

Samsom geeft PvdA'ers de teksten waar ze naar snakken

Met een taalgebruik dat deels hetzelfde is als dat van Rutte, poogt Diederik Samsom een dubbele slag te slaan: nieuw elan bij achterban èn oppositie.

Samsom dinsdag tijdens de presentatie.Beeld anp

Bij de Partij van de Arbeid is nivellering terug in het handboek. De weg omhoog uit de economische crisis moet bekostigd worden door de vermogenden, de markt moet minder ruimte krijgen, de 'veramerikanisering van de arbeidsmarkt' moet stoppen en in het handelen van de overheid moet niet individuele rijkdom maar collectieve welvaart leidraad zijn.

De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom lost dinsdag binnen een maand na zijn uitverkiezing de belofte in om snel met een politiek statement te komen. Geen nieuw verkiezingsprogramma, wel een actuele visie op zeven thema's die 'de basis van de samenleving' beroeren.

Behalve een inhoudelijke presentatie van 'keuzen voor de toekomst van Nederland', is de zogenoemde 'town hall meeting' in het Museum voor Communicatie in Den Haag ook en vooral een positionering van de PvdA als alternatief voor het Catshuisoverleg. Diederik Samsom schuwt niet dat verschil te personifiëren: hij wil het alternatief zijn voor minister-president Mark Rutte.

Daarmee zet hij de lijn voort van zijn aanvaardingsspeech op 17 maart. Opvallend is dat hij deels hetzelfde idioom gebruikt als Rutte. Hij spreekt over 'de kracht van Nederland', over 'optimisme en vertrouwen'. Hij stelt er een andere route tegenover. 'Onze keuzen gaan niet over een begrotingspost of een financieringsschuif', zei Samsom. 'Onze opdracht is meer dan een financieel vraagstuk.'

Wim Kok
Bij de PvdA van Samsom is 'solidariteit weer leidend principe', weg van 'het ieder voor zich' dat Rutte wordt toegedicht. Hij presenteert die verscherpte partijlijn in nauwe samenspraak met de ook nieuwe voorzitter Hans Spekman. Het tweetal was eerder ongenadig hard in zijn kritiek op het optreden van oud-premier Wim Kok, toch een partij-icoon. Kok accordeerde als commissaris van PostNL hogere salarissen en bonussen voor de bedrijfstop, terwijl duizenden postbodes hun baan verliezen.

Samsom zei al eerder publiekelijk dat hij Kok, en de andere PvdA-commissaris Jacques Wallage, na het bekend worden van het nieuws had gebeld om zijn ongenoegen te uiten. Spekman ging er gisteren nog overheen: 'De cultuur in de PvdA moet veranderen. Dit soort bestuurders moet niet meer uitgaan van hoe de wereld is geworden, maar uitgaan van onze idealen.'

Leraren
Dat is precies waarmee het nieuwe leidende duo bezig is. Een vast Samsom-mantra is dat leraren meer moeten verdienen 'dan de twee managementlagen daarachter'. Op elke PvdA-bijeenkomst is duidelijk dat de leden snakken naar dit soort teksten. Zo poogt de PvdA-top een dubbelslag te slaan: een duidelijker profiel in de oppositie, nieuw elan bij de achterban.

In de politieke arena, en bij het verdere electoraat, zal de PvdA ook worden afgerekend op de doorrekening van haar plannen door het Centraal Planbureau. Die laat nog een paar weken op zich wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden