Samsom en Spekman spraken met Terphuis over illegalen

PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman hebben deze week allebei op eigen initiatief een gesprek gehad met Sander Terphuis over zijn petitie tegen het kabinetsplan om illegaliteit strafbaar te stellen. Dat zegt Terphuis in een interview met Volkskrant.nl.

Lodewijk Asscher, Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman. Beeld anp

De petitie van PvdA-lid en jurist Terphuis tegen het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te maken is inmiddels ondertekend door onder anderen de oud-ministers Jan Pronk en Hedy d'Ancona, oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, voormalig partijleider Job Cohen en de raadsfracties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.

Morgen zal Terphuis op het partijcongres in Leeuwarden een motie met dezelfde strekking indienen. Hij verwacht dat 80 procent van de aanwezige leden zijn voorstel zal steunen. 'Als Samsom tegen de zin van de leden doorgaat met het wetsvoorstel heeft hij een probleem', aldus Terphuis.

PvdA-leider Samsom deed tijdens de formatieonderhandelingen de concessie aan de VVD. De strafbaarstelling van illegaliteit was een van de zogeheten ruilthema's. De PvdA kreeg er het kinderpardon voor minderjarige asielzoekers voor terug. Het plan bracht van meet af aan onrust in de partij. Al toen het congres in november stemde over het regeerakkoord, werd een motie aangenomen met het oordeel dat het plan strijdig is met het eigen beginselmanifest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.