Samsom belooft vrouwelijke mede-leider Partij van de Arbeid

Als Diederik Samsom PvdA-leider blijft en met zijn partij daarna meedoet in de volgende regeringscoalitie, schuift hij een vrouw naar voren als fractievoorzitter of vice-premier. Dit belooft hij vandaag op een bijeenkomst van het netwerk Vrouwen in de PvdA. Daarmee hoopt hij de cultuur in de partij te veranderen, zodat de PvdA uiteindelijk ook de eerste vrouwelijke premier kan leveren.

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de Politieke Ledenraad van de partij over de ledendemocratie in oktober 2014. Beeld anp

Wie zijn kandidaat is, wil hij nog niet zeggen. In de PvdA wordt Lilianne Ploumen, oud-partijvoorzitter en nu minister, getipt als nummer 2. De andere vrouwelijke PvdA-minister, Jet Bussemaker, wil niet op de lijst die volgende maand openbaar wordt.

De PvdA heeft al decennialang een vrouw traditiegetrouw op de tweede plek van de kandidatenlijst. Maar Samsom erkent dat die vrouwen in de praktijk meestal alsnog werden gepasseerd als het om het verdelen van de topposities ging. In zijn strijd om het lijsttrekkerschap met Lodewijk Asscher, lanceert Samsom daarom het 'actieplan Mevrouw de Premier'. In een ingezonden stuk op volkskrant.nl licht hij toe: 'Als het aan mij ligt is de vrouw op nummer 2 op de lijst, ook deel van het leidende duo van de partij. Bij regeringsdeelname dus ofwel fractievoorzitter ofwel vicepremier.' Als de PvdA de grootste partij wordt, wil Samsom zelf premier worden.

Anders blijft hij als fractievoorzitter in de Kamer en is er dus ruimte voor een PvdA-vrouw in de top van het kabinet.

Weinig vrouwelijke lijsttrekkers

De achterblijvende rol van vrouwen in de Nederlandse politiek is een snel groeiend thema, nu Duitsland en Groot-Brittannië vrouwelijke leiders hebben en Hillary Clinton in de VS meedeed om het presidentschap. Hier hebben alleen de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij vrouwelijke lijsttrekkers. De PvdA is vergeefs op zoek geweest naar een vrouwelijke kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Samsom belooft ook dat voortaan bij elke vacature waarvoor de PvdA kandidaten levert, de poule met gegadigden voor 50 procent uit vrouwen bestaat. Vrouwelijke ministers, burgemeesters, wethouders en fractievoorzitters beginnen een 'inspiratieprogramma' om andere talentvolle vrouwen de weg te leiden.

Er moet een vrouw in de partijtop van de Partij van de Arbeid!

'Als partij hebben we op tal van plekken zo ontzettend veel goede vrouwen. Maar waarom nog altijd niet als lijsttrekker? Ik trek me dat aan', schrijft PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.