Samen

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders. Twitter @Betmannetjes

SIMON HENDRIKSEN EN MELLE RUNDERKAMP

Hup jongens, beetje doorzwemmen! Dat kan allemaal een stuk sneller. Het plan van Jacco Verhaeren om de schoolslag te verruilen voor de borstcrawl veroorzaakte lichte rimpels in het opiniebad. Mervyn Stegers, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden, maakte zich alvast zorgen. Zwemmen is niet alleen sport, aldus Mervyn Stegers.

De Betrouwbare Mannetjes stonden te juichen. De slag die wij na dertig jaar nog steeds niet onder de knie hebben, blijkt zomaar het eenvoudigst te leren. Maar belangrijker, er bestaat een Nederlands Platform Zwembaden. Niet dat het ons verbaast. Nederlanders spreken het liefst uit de mond van een vereniging. Je hoort er nooit wat van, totdat het nieuws de statuten kruist. Zo was Hans Hamburger er als de kippen bij om zijn gal te spuien toen Rijkswaterstaat de lampen langs enkele snelwegen uitzette. Hans Hamburger? Jazeker. Hans Hamburger. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Slaap- en Waakonderzoek. Kijk, nu luistert u wel.

Zo gaat dat. Zodra een of twee mensen dezelfde mening hebben, roepen ze een Comité in het leven, stichten ze een Verbond, of zijn ze ergens Vrienden van. Wakker Dier, Rover, PvdA, noem maar op. En mocht u zich nog niet voldoende vertegenwoordigd voelen, dan richt u gewoon uw eigen subvereniging op. Roemeense Paarden in Nood, Knaagdierencentrum Heiloo, G500, Stichting Vrienden van de Werkgroep Belangenverenigingen. Iedereen vertegenwoordigd. En als het uw belang is, is het groot genoeg. Professionele meningmakers kunnen elke week een hekje om hun tuin zetten en daar kunt u als gewone sterveling niet tegenop. Dus richt u maar beter een platform op. Want hoe triviaal de belangen ook mogen zijn, eenmaal voorzien van een officiële titel bent u een factor om rekening mee te houden en met een beetje geluk zit u nog dezelfde avond aan tafel bij Matthijs, Jeroen en Paul of desnoods bij Humberto om het namens Nooit Meer Poepvlees voor de carnivoor op te nemen.

Het mag onbeduidend lijken, we hebben ze hard nodig. Belangenverenigingen zijn de badmeesterhaak in de nek van de publieke opinie. Niet alleen zorgen ze voor de nodige opvulling van onze cv's, ze bieden een stem aan de niet-gehoorden en het is ook nog reuzegezellig. Het doet er verder niet zo veel toe welk belang u dient, als u zich maar verenigt. Waarschijnlijk bent u al ergens lid van, en u wilt ook niet op de lijst van 300 lone wolves die door justitie in de gaten worden gehouden. Liever met zijn allen voor een damhert dan in je eentje voor een vluchteling, zeggen wij altijd maar.

Zie het als zwemmen. U kunt natuurlijk jaren ploeteren met uw belang, om met een onooglijke schoolslag te blijven drijven, u kunt ook meteen een Genootschap oprichten. Zo'n crawl lijkt misschien wat aanstellerig, en wellicht houdt u het maar even vol voordat u naar de bodem der vergetelheid zinkt, u wordt waarschijnlijk wel opgemerkt.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Ik heb al een droomboek.

Veel plezier van uw mening!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden