Samenwerkingsraad met Israël lijkt van baan

De Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad die het vorige kabinet wilde oprichten, lijkt verleden tijd. Mocht die er toch komen, dan zal een soortgelijk orgaan met de Palestijnen worden opgericht. Dat valt te concluderen uit een brief die minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. Beeld ap

Daarin wordt niet meer over de raad gesproken. De relatie met zowel de Palestijnse Autoriteit als Israël kan 'onder meer gestalte krijgen in de vorm van bilaterale fora' zoals die er ook is met bijvoorbeeld Duitsland, schrijft Timmermans. Er zal ook gekeken worden naar trilaterale samenwerking waarbij alle drie de partijen betrokken zijn.

Het nieuwe Midden-Oostenbeleid zal, zoals al eerder duidelijk was geworden, meer balans zoeken in de verhouding met Israël en de Palestijnen. Onder het kabinet-Rutte I werden de banden met Israël aangehaald en stelde Nederland zich internationaal op als bondgenoot van Israël.

Bedreiging
De impasse in het vredesproces tussen Palestijnen en Israël moet worden doorbroken. Volgens Timmermans wordt de kans op een allesomvattend akkoord steeds kleiner als de huidige situatie voortduurt. Om hierin verandering brengen, is eensgezindheid binnen de EU hierover van groot belang.

Een 'ernstige bedreiging' voor het vredesproces is de voortdurende uitbreiding van de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied, aldus de bewindsman. Die dreigt een tweestatenoplossing 'fysiek' onmogelijk te maken. Hij wil zich in Europees verband inzetten om te voorkomen dat producten uit de nederzettingen en aangemerkt als Israëlische producten nog de EU binnenkomen.

Verder wil de regering zich inzetten voor Palestijnse activiteiten in Oost-Jeruzalem. Ze wil hier belemmeringen op onder meer economisch, sociaal, cultureel en politiek gebied wegnemen zodat het vooruitzicht blijft bestaan van Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden