Samenwerking op links voor verkiezingen niet gelukt

DEN HAAG - PvdA en GroenLinks zijn er niet in geslaagd een gezamenlijk programma te maken voor de Statenverkiezingen. Het bleek onmogelijk vijf of tien standpunten te formuleren waarover de partijen het volledig eens zijn. De SP en D66 haakten al eerder af.

Van onze verslaggevers Remco Meijer en Raoul du Pré
PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen, tijdens het partijcongres in Groningen. Beeld anp
PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen, tijdens het partijcongres in Groningen.Beeld anp

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap en PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen kondigden eind 2010 aan dat hun partijen gezamenlijk de kiezers tegemoet wilden treden. 'Over vijf of tien punten moeten we het eens kunnen worden, zoals over duurzame economie en modernisering van de arbeidsmarkt', aldus Sap destijds. Ploumen sprak van een 'zware verantwoordelijkheid' een alternatief tegenover het rechtse kabinet te zetten. 'Dat moet lukken in vijf of tien punten.' Sap dacht aan punten als 'de modernisering van de arbeidsmarkt en 'duurzame economie gecombineerd met het fiscaal stelsel'.

Het komt er niet van

Drie weken voor de verkiezingen laten de partijen weten dat het er niet van komt. Ze ontkennen dat er verwijdering is opgetreden na de onenigheid over de missie naar Afghanistan, die GroenLinks wel steunde en de PvdA niet. Wat er wel is misgegaan, willen ze niet kwijt. Ze beklemtonen dat Job Cohen en Jolande Sap wel met enige regelmaat samen zullen optrekken bij protestmanifestaties tegen het kabinetsbeleid.

In de praktijk

Ploumen vindt het 'nuttiger om in de praktijk samen te werken.' Voor gezamenlijke punten op papier is het nog te vroeg. 'Zoiets moet zich opbouwen. Om te beginnen in de praktijk, door praktische samenwerking in de Kamer en daarbuiten.'

GroenLinks en de PvdA zijn wel in tien provincies lijstverbindingen aangegaan. Dat is gunstig bij de verdeling van restzetels. Ook D66 doet in enkele provincies mee. De SP had geen zin in zulke samenwerking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden