Samenwerking met politie Suriname blijft

Nederland blijft voorlopig gewoon samenwerken met de Surinaamse politie, ondanks de benoeming van Desi Bouterse tot president. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken en Justitie) laten weten in reactie op uitlatingen van de Amsterdamse korpschef Welten.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Welten zei dinsdag dat de samenwerking tussen de Nederlandse en Surinaamse politie zal worden beëindigd. ‘Alle activiteiten en investeringen zullen worden stopgezet’, aldus Welten, onder verwijzing naar het drugsverleden van Bouterse.

Hij zei te spreken namens de gehele Raad van Korpschefs van alle 26 politieregio’s. Het besluit zou zijn genomen in samenspraak met de Amsterdams burgemeester Van der Laan.

Maar de korpschefs noch Van der Laan gaan over de kwestie, liet Hirsch Ballin daarop weten. Hijzelf beslist over de samenwerking en was een heel andere mening toegedaan: ‘De benoeming van Bouterse is op zichzelf voor de Nederlandse regering geen aanleiding om lopende samenwerkingsprogramma’s te herzien, op te schorten of te staken.’

Plannen en daden

Volgens Hirsch Ballin streeft Nederland naar een ‘betrokken en zakelijke verhouding’ met de Surinaamse regering. ‘Daarbij zal Nederland de Surinaamse regering beoordelen op haar benoemingen, plannen en daden’, aldus de minister.

De Amsterdamse hoofdcommissaris zei dinsdag in een reactie op de verklaring van Hirsch Ballin dat hij hierover met de bewindsman wil praten. ‘Daarbij kan aan de orde komen op welke wijze de minister omgaat met de beoordeling van benoemingen, plannen en daden van de nieuwe regering van Suriname. Dit zal ook binnen de Raad van Korpschefs besproken worden.’

Hirsch Ballin zal op korte termijn overleg voeren met de Raad voor de Rechtspraak (rechterlijke macht), het College van Procureurs-Generaal (openbaar ministerie) en de Raad van Korpschefs (politie) om criteria te formuleren waarmee de plannen en daden van Suriname beoordeeld kunnen worden op het terrein van politie en justitie. Op basis van die criteria kan dan besloten worden op welke voet de politiesamenwerking met Suriname in de toekomst vorm kan krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden