Samenwerkende media Rotterdam lopen vooruit op stadsprovincie

Radio Rijnmond, Stads TV Rotterdam, Stadsradio Rotterdam en het Rotterdams Dagblad gaan nauw samenwerken om te komen tot een gewestelijke omroep....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Eén gewestelijke omroep zoals de media zouden willen, is om juridische redenen nog onmogelijk. Maar verregaande samenwerking is wel toegestaan. De samenwerking geschiedt zowel op bestuurlijk, financieel als redactioneel niveau. Het Rotterdams Dagblad gaat vooral op commercieel niveau samenwerken met Radio Rijnmond.

Initiatiefnemer directeur N. Haasbroek van Radio Rijnmond wil uiteindelijk komen tot één mediabedrijf, waarin de publieke omroep zich sterker kan opstellen tegen de oprukkende commerciële omroepen. Volgens hem kunnen alleen op die manier de pluriformiteit en vrijheid van meningsuiting gegarandeerd worden.

De deelnemende media noemen de toenemende concurrentie, de onzekere publieke financiering en de liberalisering van de omroepmarkt als redenen om de handen ineen te slaan. Hun bedoeling is door krachtenbundeling, ook met dagbladuitgevers en kabelbedrijven, een sterk front te vormen op het moment dat de landelijke en provinciale politiek over de vernieuwde vorm van publieke omroep zullen gaan discussiëren.

Op redactioneel niveau zullen vooral Radio Rijnmond en Stads TV vanaf 1 januari nauwer gaan samenwerken. In principe moet uitwisseling van personeel mogelijk zijn, vinden beide omroepen. Stads Radio houdt wat afstand, omdat het een besloten vennootschap is en omdat het wat zelfstandiger wil blijven.

Haasbroek wil voor het nieuwe mediabedrijf publieke en commerciële financiering regelen. Ten dele zal de overheid mee moeten blijven betalen, omdat de programma's die de publieke omroep maakt vaak duurder zijn dan die van de commerciële omroep. Voor een ander deel moet het mediabedrijf worden gefinancierd uit reclame-gelden.

Een grote rol is weggelegd voor drie 'partners'. In het plan leveren de media tien miljoen gulden aan inkomsten en de drie partners ieder vijf miljoen gulden kapitaal. Wie deze drie partners zijn is nog niet duidelijk, maar gezinspeeld wordt op de Nederlandse Dagblad Unie (eigenaar van het Rotterdams Dagblad) en Eneco, het energiebedrijf van Rotterdam, Dordrecht en Den Haag.

Het nieuwe mediabedrijf moet twaalf miljoen gulden per jaar gaan besteden aan het maken van televisie. Zuid-Holland-TV, een experiment van Radio Rijnmond en Radio West, is definitief beëindigd. In plaats daarvan wil Radio Rijnmond regionale televisie gaan maken. Op langere termijn zou Stads TV daarin kunnen opgaan. 'Het zou mooi zijn als de nieuwe omroep voor Rotterdam in 1997 over één gezonde tv-poot beschikt', aldus Haasbroek.

Radio Rijnmond zou volgens het plan de radio-omroep moeten worden die in het gebied van de hele provincie uitzendt. Lokale omroepen zouden kunnen samenwerken met Rijnmond, dat in dat geval als 'paraplu-omroep' dient. De lokale omroepen zouden hun eigen programma's kunnen omlijsten met die van Radio Rijnmond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden