Samenvoeging gaat wereldwijd zeker twaalfduizend banen kosten Chemical en Chase na fusie grootste bank in VS

Twee Amerikaanse banken, Chemical en Chase Manhattan, gaan fuseren. Het wordt de grootste bank van de Verenigde Staten. De nieuwe bank zal de naam van Chase Manhattan overnemen en beschikken over een balanstotaal van 297 miljard dollar en 25 miljoen cliënten....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De nieuwe combinatie, die geleid zal worden door Walter Shipley, president-directeur van Chemical, is ongeveer even groot als de Nederlandse ABN Amro Bank. De nieuwe Chase Manhattan Corporation, die tot stand komt door middel van een belastingvrije aandelentransactie ter waarde van tien miljard dollar, moet in de loop van 1996 zijn opgericht.

Door deze fusie wordt Citicorp, waar de voormalige minister van Financiën Ruding deel uitmaakt van de leiding, gepasseerd als grootste bank. Citicorp heeft een balanstotaal van 257 miljard dollar.

Het belangrijkste motief voor de fusie tussen de twee rivalen is het verlagen van de kosten in een periode dat banken hun groei zien verminderen en moeite hebben met het aanboren van nieuwe markten en produkten. Verwacht wordt dat door het samenvoegen van de meer dan zeshonderd kantoren en elkaar overlappende diensten 1,5 miljard dollar bezuinigd kan worden.

De samenvoeging zal gepaard gaan met massaal verlies van werkgelegenheid, vooral in New York City en omgeving. Volgens Chase en Chemical zullen van de in totaal 78 duizend arbeidsplaatsen in 51 landen zeker 12 duizend worden opgeheven.

De fusie is de vijfde in korte tijd en volgens bankexperts zijn er binnen afzienbare termijn nog meer te verwachten. In de VS bestaan ruim honderdduizend veelal kleine, regio- of stadsgebonden banken, die bij de voortgaande liberalisering van de bankwetgeving rijp zijn voor overname of fusies. Verwacht wordt dat door het ontstaan van het nieuwe Chase Manhattan ook andere grote spelers in de bankwereld hun strategieën zullen aanpassen.

De president-directeur van Chase Manhattan, Thomas Labrecque, zei gisteren dat de fusiegolf in de bankwereld dwong tot haast. 'Wilden we zelf nog een partner kunnen kiezen, dan was het nu het juiste tijdstip', aldus Labrecque, die de nummer twee van de nieuwe bank wordt. De onderhandelingen tussen Chase en Chemical begonnen slechts kort geleden, op 12 juli, nadat een onafhankelijk makelaarskantoor een analyse over de voordelen van een fusie had gepubliceerd. In recordtijd werden de fusiebesprekingen in een concreet resultaat omgezet.

Het nieuwe concern zal in vrijwel alle sectoren een dominante rol gaan spelen. Naast het verlagen van de kosten speelde voor Chase en Chemical ook een belangrijke rol dat de banken elkaar op verschillende terrein aanvullen. Chase Manhattan zal bijvoorbeeld 32 procent van de markt voor leningen aan ondernemingen bezitten. Op het terrein van verzekeringen, hypotheken, energie en persoonlijke leningen zal de bank de grootste zijn. Alleen in de sector creditcards blijft Citicorp nummer een.

Voor de naam Chase Manhattan is gekozen, omdat deze bank met zijn 118 jaar iets ouder, en door de relatie met de familie Rockefeller prestigieuzer is. De naamsbekendheid van Chase is ook aanzienlijk groter dan van Chemical.

Voor Chemical is het de tweede grote fusie in de jaren negentig. Vier jaar geleden ging de bank samen met Manufacturers Hanover Trust, een operatie die zesduizend mensen hun baan kostte. Op Wall Street werd al eerder dit jaar gespeculeerd over een eventuele fusie van Chase Manhattan nadat Michael Price, een belegger uit New Jersey, een belang van 6 procent in de bank had gekocht. Price heeft een campagne gevoerd om de bank op te splitsen of te verkopen.

De campagne heeft Price een rijker man gemaakt. De aandelen Chase Manhattan schoten gisteren omhoog en als de fusie wordt doorgezet, krijgen de aandeelhouders een premie van 3,55 dollar per aandeel. Alleen het ministerie van Justitie, dat zal onderzoeken of het fusieplan niet in strijd is met de regels voor de vrije concurrentie, kan de samenvoeging nog dwarsbomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden