Samenvatting FIFA vol fouten en onwaarheden, zegt samensteller rapport

De samenvatting die de FIFA eerder vandaag gaf over een onderzoek naar corruptie bij de wereldvoetbalbond, zit vol onwaarheden en fouten. Dat zegt Michael Garcia, de Amerikaanse advocaat die het daadwerkelijke onderzoek uitvoerde.

Redactie
Sepp Blatter in 2010, toen bekend werd dat Qatar het WK kreeg. Beeld epa
Sepp Blatter in 2010, toen bekend werd dat Qatar het WK kreeg.Beeld epa

Volgens Garcia, die een tweejarig onderzoek deed naar het toewijzen van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, zit de samenvatting die de FIFA van zijn onderzoek geeft vol fouten.

'Er zijn talloze feiten en conclusies verdraaid of maar deels weergegeven', zegt Garcia in een officiële verklaring, meldt de BBC. Garcia heeft nog niet laten weten welke feiten en conclusies precies verdraaid zijn.

FIFA samenvatting
Volgens de samenvatting die eerder vandaag werd vrijgegeven - een 42 pagina's tellende poging van FIFA het verleden eindelijk te laten rusten - wordt Qatar gevrijwaard van corruptie bij het toewijzen van het WK van 2022 in het land. Ook Rusland zou niet hebben gefraudeerd bij de toewijzing van het WK 2018, aldus de wereldvoetbalbond.

In september van dit jaar leverde de Amerikaanse jurist Michael Garcia, de voorzitter van de onderzoekskamer van deze commissie, een onderzoeksrapport van 350 pagina's in. Het uitvoerend comité van de FIFA onder leiding van Sepp Blatter wilde de resultaten van het onderzoek echter niet openbaar maken, ondanks grote druk van buitenaf. Daaraan zouden onder meer te veel juridische gevolgen aan verbonden zijn.

Hans-Joachim Eckert, van de Ethische Commissie van de FIFA, kwam vanochtend op de website van de FIFA alsnog met een verklaring. De Duitse rechter werkte zich de afgelopen weken door het rapport van Garcia heen. Zijn conclusie: Rusland en Qatar zijn formeel vrijgesproken van corruptie. Daarmee komt, aldus Eckert, een einde aan de zaak die sinds de toewijzing van de WK's in december 2010 speelde. Maar Garcia laat nu dus zelf weten dat Eckert veel fouten heeft gemaakt.

Geen corruptie, zegt Eckert
Volgens Eckert is de biedingsprocedure van de elf kandidaat organiserende landen niet volgens de regels verlopen, maar dat zou de integriteit van de stemming niet beïnvloed hebben. Zijn conclusie luidt dat het foute handelen van Qatar en Rusland niet ernstig genoeg was om een nieuwe stemming te overwegen. Het bod van Qatar had 'potentieel problematische onderdelen en omstandigheden', bovendien was er een 'significant gebrek aan transparantie', aldus FIFA. Computers die gebruikt werden door staf van het Russische organisatiecomité werden vernietigd.

Het belangrijkste bewijs voor vermeende omkoping van Qatar, steekpenningen van voormalig FIFA-official Mohamed bin Hamman aan Afrikaanse FIFA-leden, waren volgens de juridische tak van de FIFA niet bedoeld voor het WK in 2022, maar voor politieke doeleinden van Qatar.

De verdenking - de reden voor het hele onderzoek - was dat Qatar het WK toegewezen kreeg nadat FIFA-officials werden omgekocht. Qatar kreeg het wereldkampioenschap ten koste van Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Dat leidde tot beschuldigingen van corruptie, overigens ook aan het adres van Rusland. Dat mag het WK van 2018 organiseren, ten koste van Engeland, Nederland en België en Spanje en Portugal.

Een van de stadions die voor het WK 2022 in Qatar zijn gebouwd. Beeld ap
Een van de stadions die voor het WK 2022 in Qatar zijn gebouwd.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden