Samensmelting van beide financiële coöperaties neemt drie jaar in beslag; Rabobank en Achmea besluiten tot nieuwe monsterfusie

Rabobank en verzekeringsgroep Achmea zijn het eens geworden: ze gaan fuseren. Het fusieproces zal drie jaar in beslag nemen. Als eerste stap zullen alle activiteiten van Achmea worden samengevoegd met Rabo's verzekeringsdochter Interpolis én met Rabo's vermogensbeheerder Robeco....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Achmea en Rabobank krijgen elk 50 procent van de aandelen van deze vennootschap. De Rabobank heeft zijn inbreng zo bepaald, dat de waarde ongeveer gelijk is aan de totale waarde van Achmea.

Onder Achmea vallen ondermeer de verzekeraars Centraal Beheer, Avéro, FBTO, Zilveren Kruis en de bank Staal Bankiers. Interpolis alleen was daarbij vergeleken als inbreng te mager. Daarom heeft de Rabobank de Robeco Groep er bij gedaan, maar blijven bedrijfsonderdelen als De Lage Landen Lease en Gilde Investment buiten de joint venture. Maar volgens het gezamenlijke persbericht is het mogelijk dat de Rabo nog andere bedrijfsonderdelen toevoegt.

Vervolgens moeten Rabo en Achmea binnen drie jaar tot één groep samensmelten. Details over dit proces willen beide partijen vooralsnog niet kwijt.

De fusie heeft vooralsnog het stadium van 'intentieverklaring' bereikt. De komende maanden moet met name de eerste stap, de vorming van de joint venture van Achmea, Interpolis en Robeco, verder worden uitgewerkt. De onderneming krijgt een balanstotaal van 101 miljard, en beheert een vermogen van 260 miljard. Het bedrijf zal 'geïntegreerd beleid' gaan maken. De vakbonden denken dat dit betekent dat de bedrijven snel worden geïntegreerd.

Dat is een heel andere aanpak dan die van Achmea tot voor kort. Achmea verzamelde verzekeringsbedrijven, maar liet die verder betrekkelijk ongemoeid. Aldus ontstond de 'vloot' van Achmea-bedrijven. Pas de laatste twee jaar is een voorzichtig begin gemaakt met het integreren van ondernemingen, door bijvoorbeeld de administratieve afwikkeling samen ter hand te nemen.

Achmea zegt geen achteruitgang in werkgelegenheid te voorzien, en de Rabo-woordvoerder zegt: 'Wij hebben het kortste sociaal plan in Nederland. Het beslaat één zin: niemand er uit, maar iedereen moet wel bij de les blijven.'

De Verzekeringskamer en De Nederlandsche Bank werden donderdagavond op de hoogte gesteld. Ook de Nederlandse Mededingsingsautoriteit NMa en de Europese Commissie in Brussel zijn op de hoogte gesteld. Achmea verwacht van geen van deze lichamen enig probleem.

Wie de gezamenlijke onderneming van Achmea, Interpolis en Robeco per 1 januari gaat leiden, is niet vastgesteld. Maar het lijkt nauwelijks twijfel dat die taak toevalt aan Achmea's bestuursvoorzitter G. Swalef. Anders zou hij zichzelf op 1 januari terugvinden als bestuursvoorzitter van een coöperatie zonder eigen activiteiten. Zijn Rabo-evenknie Herman Wijffels kent dat probleem niet; die blijft hoe dan ook bestuursvoorzitter van het complete bankbedrijf van de Rabo. Een woordvoerder van de Rabobank: 'Wij maken er geen punt van wie de macht krijgt.'

Dat de twee partners drie jaar nemen voor hun complete fusie, is begrijpelijk. Het samenvoegen van de twee coöperaties is erg ingewikkeld. De Rabobank is eigendom van alle lokale Rabobanken. Elke Rabobank heeft directeuren of bestuurders afgevaardigd in Rabo's hoogste orgaan, de ledenvergadering.

Bij Achmea bestaat de ledenvergadering uit honderd leden. Zeven daarvan zijn onderlinge verzekeringsmaatschappijen die zelf tot Achmea behoren. De 93 anderen zijn verzekerden, zowel 'gewone' particulieren als ondernemingen.

Voor de complete fusie over drie jaar zijn twee scenario's denkbaar. De makkelijkste: de coöperaties Achmea en Rabo blijven bestaan en krijgen elk een belang in de holding die dan ál hunner bedrijven bevat. Deze structuur lijkt op die van Shell, Unilever en Fortis.

De moeilijkste, maar volgens de Rabobank de meest ideale, is dat de twee coöperaties in elkaar opgaan. Dan moeten de twee structuren echter in elkaar worden geschoven. Dat zou het meesterwerk kunnen worden van Wim Meijer, die bij de Rabobank de coöperatiezaken doet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden