Samenleving is toe aan ritalin

Het is al weer enige jaren geleden dat ik een training van Micha de Winter mocht bijwonen. Hij begon met een uitspraak over jongeren. De strekking ervan was dat veel jongeren druk en egocentrisch zijn en totaal elk gevoel en respect missen voor hun ouders. We dachten allemaal dat het ging om een recente uitspraak uit een krant of tijdschrift. De opmerking bleek echter opgetekend in de 16de eeuw.


Als professional die dagelijks met jongeren werkt, deel ik de visie van Micha de Winter (Binnenland, 22 maart). In onze huidige samenleving lijkt alles wat afwijkt niet normaal en risicovol (voor wie eigenlijk?). En behoeft toch zeker het juiste etiket met bijpassende behandeling. Volgens mij plak je etiketten op flessen en is met de meeste jongeren nog steeds niks mis. Behalve dat ze zich in een complexe en veeleisende samenleving in stand moeten zien te houden, in een levensfase die al sinds mensenheugenis best lastig is. Een beetje structuur en aandacht zou dan fijn zijn. Maar waar krijg je die tegenwoordig nog?


Onze samenleving als zodanig lijkt toe te zijn aan een soort van ritalin. Helaas moet die nog uitgevonden worden. Een druppeltje zorgzaamheid, een snufje aandacht, een tikkeltje structuur en dan mengen met wat tolerantie. Zou dat het misschien zijn?


Hans de Kok, Utrecht


Eigen vakgebied eerst

Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter zegt dat het aantal afwijkingen van kinderen zal stijgen wanneer ze aan psychiaters en orthopedagogen worden overgelaten. Een duidelijk statement dat deze categorie deskundigen hun eigen baan in stand proberen te houden. Misschien kan deze hoogleraar dan eerst binnen zijn vakgebied beginnen met het normaliseren van gedrag in plaats van ouders en staat terecht te wijzen, hoe terecht zijn kritiek ook moge zijn.


Berthil Pat, Deventer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden