Samenleving heeft er baat bij om in student te investeren

In de Volkskrant van 14 mei pleit Lisette Kuijper in een fel betoog voor het VVD-voorstel om de basisbeurs voor studenten om te zetten in een lening die na afronding van de studie met rente terugbetaald moet worden....

Werner Gelderblom en promovendus.

Kuijper gaat er volledig aan voorbij dat naast iedere clichématige, extreem veel verdiende advocaat een hoog opgeleide verpleegkundige, leraar basis- en middelbaar onderwijs of een maatschappelijk hulpverlener staat, die zich iedere dag inzet voor onze maatschappij voor een zeer redelijke, maar niet exorbitante vergoeding. Veel van de studenten die nu met een basisbeurs ondersteund worden, zullen juist deze voor de samenleving essentiële beroepen gaan vervullen.

Kuijper heeft waarschijnlijk gelijk dat het scenario van de LSVb dat het invoeren van een sociaal leenstelsel zal leiden tot een vlucht uit het hoger onderwijs van de student met ouders uit een arbeidersmilieu, tot de doemgedachten behoort. Zij ziet echter niet in dat het nieuwe systeem toekomstige studenten zal aanmoedigen om opleidingen te kiezen die voorbereiden op een goed verdiende baan in de particuliere sector en niet voor een baan waarin tegen een schappelijke beloning de talenten direct ingezet worden voor een betere maatschappij.

Politieke partijen hebben hun uiterste best gedaan om een beeld te creëren van ‘de student’ voor wie na een aantal jaren met middelmatige inzet zakken geld klaarstaan in schimmige advocatenkantoren of, erger nog, banken. Voor deze rijke, asociale Nederlander zou de maatschappij als geheel, en met name de ‘hardwerkende Nederlander’, krom liggen. Dit beeld verdient aanpassing: de toekomstige afgestudeerde zal hard nodig zijn om het Nederlands onderwijs, de zorg en de hulpverlening op het gewenste peil te houden. Wie de scholieren van nu voorhoudt dat zij hun studie zelf moeten betalen, omdat zij er ook zelf profijt van zullen trekken, zal inderdaad een student creëren die kiest voor het grote geld en die minder commercieel ingestelde studies mijdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden