'Samenleving dwingt tot kiezen: óf hetero, óf homo'

AMSTERDAM - Biseksuele mannen en vrouwen blijven vaker in de kast dan homo's of lesbiennes. De helft van alle biseksuele mannen vertelt niemand over zijn geaardheid. Ouders van biseksuelen weten het ook veel minder vaak dan ouders van homo's en lesbiennes. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Niet te ver uit de kast van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag is gepresenteerd.


Het SCP schat dat 6 procent van alle mannen en 16 procent van de vrouwen 'enigszins of evenveel op de eigen sekse is gericht'. Deze definitie werd ook gehanteerd in de enquêtes die het SCP onder homo- en biseksuele mannen en vrouwen afnam. De arbitraire definitie maakt het een lastige groep om te onderzoeken. 'Hun geaardheid is ook niet altijd actueel', zegt onderzoeker Saskia Keuzenkamp. 'Als je een relatie hebt met een partner van het andere geslacht, valt biseksualiteit minder op.'


Biseksuelen stuiten op veel onbegrip. 'Het wordt vaak gezien als een fase', zegt Keuzenkamp. 'Biseksuelen zouden niet kunnen kiezen, of erger nog, van twee walletjes eten.' Ook worden ze vaak gezien als niet-monogame en op seks beluste mensen. Hierdoor kiezen veel biseksuelen ervoor om hun geaardheid voor zich te houden, helemaal in een samenleving die hen dwingt te kiezen tussen de labels hetero of homo.


Biseksualiteit komt vaker voor bij jonge vrouwen dan onder seksegenoten boven de 40. Keuzenkamp: 'In sommige groepen is het misschien best een beetje modieus of sexy om bi te zijn, vooral in een omgeving waar men open staat voor seksuele diversiteit.'


Een andere factor is het 'geflirt' met biseksualiteit van vrouwen in films en videoclips, al gaat dat vaak om incidentele biseksualiteit. Ook voldoen de vrouwen in kwestie meestal aan het traditionele heteroseksuele schoonheidsideaal.


Bij mannen ligt biseksualiteit een stuk moeilijker dan bij vrouwen, vooral als ze jong zijn. Mannen worden vaak al vroeg gedwongen om een keuze te maken: óf man, óf homo.


In de huidige popcultuur lijkt mannelijke biseksualiteit niet eens te bestaan. Keuzenkamp: 'Mannelijkheid is nog altijd de dominante norm. Vrouwen kunnen iets makkelijker uit hun traditionele rol stappen, maar mannen die afwijken van de norm worden hard gestraft.'


'LAATST MOEST IK IN EEN GAYCLUB UITLEGGEN DAT JE OOK OP BEIDE GESLACHTEN KUNT VALLEN'


Naam Bart Breij


Leeftijd 26


Woonplaats Groningen


Beroep: blogt over iphone apps


'Als ik door de stad loop doe ik vaak een spelletje. Zie ik een leuk heterostel, dan vraag ik me af: met wie van de twee zou ik het liever doen? Ik vind babyfaces aantrekkelijk, maar ik weet niet of dat nou met mijn biseksualiteit te maken heeft. Waar ik niet van houd, zijn handtashomo's die je van een kilometer afstand ziet aankomen. Maar ik kan ook niet tegen meisjes die van elk klein ding een probleem maken. Eigenlijk waardeer ik zowel bij mannen als vrouwen een zekere nuchterheid.


'Ik heb periodes dat ik meer naar jongens kijk, en tijden dat ik meer naar meisjes neig. Toen ik twee jaar geleden mijn vriendin ontmoette, was ik meer met jongens bezig. Ik kende haar net toen we met wat vrienden naar een homokroeg gingen, waar ik voor haar neus met een leuke jongen zoende. Dat was even een dieptepunt, maar het is met haar toch uitgegroeid tot een leuke relatie. We hebben geen afspraken over wat wel of niet mag, maar het is niet zo dat ik vreemdga.


'Laatst was ik met een vriend in een heterokroeg, waar ik me kennelijk wat vrouwelijk gedroeg. Toen vroeg hij: 'Ben jij niet gewoon homo?' Homo's zijn nog erger dan hetero's. In een gayclub moest ik laatst een Friese jongen, die net uit de kast was, uitleggen dat je ook op beide geslachten kunt vallen. Ik heb mijn geaardheid nooit verwarrend of lastig gevonden. Maar als ik bedenk met wie ik later een gezin wil stichten, dan is dat wel makkelijker met een vrouw.'


'ALS IK MET MIJN MOEDER PRAAT, HEEFT ZE HET OVER EEN RELATIE MET EEN MAN óF VROUW'


Naam Maud Gorissen


Leeftijd 18


Woonplaats Nijmegen


Beroep studeert politicologie


'Biseksualiteit zat er bij mij altijd al in. Op de middelbare school vond ik soms jongens leuk, soms meisjes. Ik heb met jongens gezoend, en ook seks gehad. Ik vind het alleen veel moeilijker om op meisjes af te stappen. Dan ben ik bang dat ik word afgewezen, al laten de statistieken zien dat best veel meisjes er open voor staan.


'Laatst was ik op studiereis in Kiev en zag daar in een club een meisje. Nou heb ik niet een heel goede gaydar, maar ik zag dat ze in mij was geïnteresseerd. Homoseksualiteit komt daar dus ook gewoon voor. Ze was leuk gekleed en kon goed dansen, dus hebben we samen gedanst. Daar bleef het blij. Ik ben ook niet wanhopig op zoek.


'Mensen snappen het nooit. Hoe kun je nou weten dat je biseksueel bent als je nog nooit met een meisje bent geweest? Maar ik weet dat gewoon, net zoals hetero's vanaf de basisschool weten dat ze op het andere geslacht vallen. Ik heb al mijn vrienden en studiegenoten verteld dat ik bi ben, het staat ook gewoon op mijn Facebookprofiel. Als het ter sprake komt, zeg ik het.


'Als ik met mijn moeder over mijn toekomst praat, heeft ze het inmiddels over een relatie met een man óf vrouw. Verliefd zijn op jongens en meisjes voelt voor mij hetzelfde. Ik kijk eerst vanuit esthetisch oogpunt naar iemand. Ziet hij of zij er leuk uit? Het gezicht is voor mij het belangrijkst. En als het dan goed voelt, dan voelt het goed.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden