Samen tegen de politieke kaste

Het is het oude liedje: Frankrijk gaat ten onder, financieel, maar zeker ook moreel. En als altijd krijgen buitenstaanders de schuld: Joden, vrijmetselaars en moslims.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - In de waterige kou zit Béatrice Bourges op een bankje naast de Assemblée Nationale in Parijs, met een bontmuts, een dikke winterjas en een waterkruik op schoot. De voorvrouw van de Printemps Français (Franse lente) is voor de vierde dag in hongerstaking. Ze gaat pas eten als de Assemblée het afzetten van president Hollande op de agenda zet.

De kans daarop is gering. Een Franse president kan pas worden afgezet als hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zwaar vergrijp. Dat is volgens Bourges (52) ruimschoots het geval. 'Hij leidt het land naar de ruïne. Niet alleen economisch. Hij vernietigt onze kinderen, met het homohuwelijk, met het onderwijzen van de gendertheorie op school', zegt ze. Bovendien gaat hij met een actrice aan de zwier, terwijl het volk onder de crisis lijdt. Met haar actie zegt ze de wanhoop van het Franse volk te willen uitdrukken.

De uiterst rechtse splintergroeperingen maken hun ongenoegen over Hollande luidruchtig duidelijk. Afgelopen zondag liep de Jour de Colère, een dag van woede, uit op relletjes waarbij 250 personen werden opgepakt. Een bonte stoet van conservatieve katholieken, royalisten, skinheads, Dieudonnéfans en anti-belastingactivisten - 20 duizend man sterk - trok door Parijs. Sommige demonstranten riepen leuzen als 'Jood, Frankrijk is niet voor jou' en 'Frankrijk is katholiek, stop de mosliminvasie'.

De extreem-rechtse splinters werden zichtbaar in de marge van de beweging tegen het homohuwelijk. De Printemps Français is vooral katholiek en behoorde tot de radicaalste tegenstanders van de mariage pour tous. Andere groepen, zoals de Action Française, de GUD of de Renouveau Français sluiten rechtstreeks aan bij een anti-democratische en antisemitische traditie. Het vaderland wordt geruïneerd door een politieke kaste, stellen zij, net als de fascistische ligues uit de jaren dertig. Vaak wordt de schuld bij buitenstaanders gelegd, zoals moslims, Joden en vrijmetselaars.

Zoals veel Franse activisten verwijst Béatrice Bourges naar het revolutiejaar 1789. Dat is rijkelijk overdreven. Niettemin brachten de rechtse splintergroepen zondag 20 duizend man op de been.

Dat is wel verontrustend, zei de socialistische politicus Julien Dray in Le Parisien. 'Tien of twintig jaar geleden konden deze mensen nog in één telefooncel.'

De hoofdmoot van de beweging tegen het homohuwelijk is zoekende, sinds de mariage pour tous in de wet werd opgenomen. Komende zondag staat in Parijs en Lyon een 'familiedag' op het programma, gericht op gematigde conservatieven. Dan zal blijken hoeveel leven er nog in de beweging zit. De politie houdt rekening met 50- tot 200 duizend deelnemers. En met relletjes door extreem-rechtse scherpslijpers.

Extreem-rechts Frankrijk roert zich

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden