REPORTAGE

Samen tegen Blatter, maar waar is Figo?

Van Praag trekt zich terug In de strijd tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter zouden Michael van Praag en Luis Figo gezamenlijk plaatsmaken voor prins Ali. Het liep anders.

Michael van Praag trekt zich donderdag in het Amsterdamse Hilton officieel terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Beeld Sanne De Wilde
Michael van Praag trekt zich donderdag in het Amsterdamse Hilton officieel terug als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap.Beeld Sanne De Wilde

Michael van Praag deed donderdag gewillig een stap terzijde, terwijl hij prins Ali bin Al-Hussein naar voren schoof als de enige overgebleven uitdager van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 'Het voelt als een groots gebaar om me ten dienste te stellen voor het grote doel', zei de KNVB-preses in het Amsterdamse Hilton. Dat grote doel blijft: volgende week vrijdag Blatter verslaan in Zürich, hoe onmogelijk die opgave ook lijkt.

Van een persoonlijke nederlaag wilde Van Praag niets weten, hoe graag hij ook verder was gegaan: 'Het zou een nederlaag zijn als ik was doorgegaan en volgende week met twintig stemmen van de vloer was gekomen.'

In grote harmonie verliep hun persconferentie, hoewel er een man te weinig achter de tafel zat. Ook voor Luis Figo lag een vliegticket naar Nederland klaar, zodat hij net als Van Praag symbolisch ruimte kon maken voor Ali. Maar de oud-voetballer lag dwars en liet zijn woordvoerder woensdag het bericht verspreiden dat hij zijn campagne voortzet.

Donderdagavond maakte hij, na grote druk van de Europese campagnestrategen, zijn terugtrekken alsnog bekend. Hij deed dat in een verklaring waarin hij zijn teleurstelling niet verborg. 'Ik heb met eigen ogen bondsvoorzitters gezien die de FIFA-leiders vergelijken met de duivel om ze op het podium te vergelijken met Jezus Christus', schrijft hij onder meer.

'Vooropgezet plan'

Figo stuitte naar eigen zeggen op een 'vooropgezet plan', dat is bedoeld om Sepp Blatter nog vier jaar in het zadel te houden. Hij lijkt vooralsnog niet van zins Ali openlijk te steunen, hoewel de grillen van de Portugees ook voor Van Praag niet te peilen zijn. Waarom hij ontbrak in Amsterdam? 'Ik kan je zijn telefoonnummer geven, dan kun je het hem zelf vragen', zei Van Praag.

Ali neemt niet alleen een groot deel van de Europese stemmen over die de KNVB-voorzitter veroverde; hij vlecht ook een aantal van diens programmapunten door zijn manifest, zoals de belofte dat de FIFA voortaan elke bond 1 miljoen dollar per jaar uitkeert en geen 250 duizend.

'Ali is de beste kandidaat', zei Van Praag onomwonden. De derde zoon van koning Hussein van Jordanië bezocht verreweg de meeste landen, werd vorige week maandag duidelijk toen de drie tegenkandidaten van Blatter in Genève samenkwamen. Zeker vijftig uit alle zes voetbalconfederaties zijn het er, vertelde hij gisteren. 'Ik ben bijna geen dag thuis geweest.'

Hij beschikt bovendien over een bijna ongelimiteerd budget om te reizen en timmerde als vicevoorzitter van de FIFA sinds 2011 aan zijn internationale netwerk. Van Praag ging met 400 duizend euro de wereld over, al is dat budget volgens hem lang niet helemaal opgegaan.

De resterende dagen tot de verkiezing proberen Ali en Van Praag vooral landen te overtuigen om af te zien van hun stem op Blatter. Want daarover zijn ze het eens sinds ze hun campagnes gestalte gaven: de Zwitser moet het veld ruimen, wat er ook gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden