NieuwsKoningsdag

Samen met het Concertgebouworkest het Wilhelmus zingen

Ronald Kommelt markeert met zijn kinderen Daan (6 jaar) en Teun (4 jaar) met stoepkrijt de plek voor zijn huis waar hij op Koningsdag het Wilhelmus gaat spelen. Het Concertgebouworkest heeft opgeroepen om klokslag 10.00 uur vanuit huis of vanuit de tuin het volkslied ten gehore te brengen. Beeld ANP

‘Hallo!’ Ik ben Christiaan van Eggelen, ik vier Koningsdag dit jaar thuis, en ik ga met alle collega’s dit jaar samen het Wilhelmus spelen. Ik hoop jullie te zien op Koningsdagthuis.nl.’

Van Eggelen is violist, zijn collega’s zijn de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Vanuit hun huizen en tuinen spelen zij via een videoverbinding samen het volkslied, dat de NPO uitzendt vlak voordat de koning om 10 uur zijn toespraak houdt tot het volk. Via onder meer een filmpje op Youtube riep Van Eggelen alle Nederlanders op het volkslied mee te spelen of te zingen.

‘Door het coronavirus kunnen we niet samen spelen’, zegt de violist. ‘Een van onze bassisten heeft alle partijen gearrangeerd en die hebben we ingespeeld. Het Wilhelmus is van ons allemaal, dus we dachten: het zou leuk zijn als iedereen meespeelt en -zingt.’

Bladmuziek online

Om die reden staat de bladmuziek voor verschillende instrumenten en bezettingen online. Die is tot afgelopen nacht ruim 95.000 keer gedownload. Het Concertgebouworkest hoopt dat de muziek vandaag meer dan 100 duizend keer wordt binnengehaald.

‘Ook de Bond van Oranjeverenigingen doet mee’, zegt Van Eggelen. De bond telt driehonderd afdelingen in heel Nederland en heeft het evenement ingebed in het Koningsdagprogramma.

Van Eggelen geeft zijn partij ten gehore vanaf het plantsoen waaraan hij woont in Haarlem. Enkele jonge kinderen uit de buurt die les krijgen van zijn echtgenote, zullen komen meezingen. Ook muzikanten van het NS Orkest, dat meer dan zeventig muzikanten telt die in de spoor- en treinsector werken, geven gehoor aan de oproep van hun Concertgebouw-collega’s. Zij hebben eveneens het Wilhelmus ingespeeld en opgenomen. Ook zij willen daarmee Nederland een fijne Koningsdag wensen. Het orkest is bekend van optredens op onder meer stations, en repeteert wekelijks op het hoofdkantoor van de NS in Utrecht.

‘Wij wilden graag een muzikaal steentje bijdragen aan een bijzondere Koningsdag voor iedereen’, zegt Patricia Langeveld, lid van het NS Orkest. ‘Koningsdag is vandaag vanwege het heftige virus anders dan eerdere jaren. Door het Wilhelmus te spelen, voelt het alsof we toch een beetje samen zijn. Ook al is het op afstand. Hopelijk halen luisteraars een beetje troost uit dit kleine gebaar.’

Het Koninklijk Concertgebouworkest zet haar versie van het Wilhelmus in om klokslag 10 uur. Het Journaal schuift daarvoor een beetje op. ‘Zo is het voor iedereen mogelijk om tegelijkertijd in te zetten in hetzelfde tempo’, aldus violist Van Eggelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden