Samen jongetje prik gespeeld

Gemma Venhuizen (17) begint aan de studie Aardwetenschappen. Ze stort zich vol goede zin in het studentenleven...

Het is twee uur 's nachts en ik kan niet slapen. Mijn ramen staan open, mijn dekbed ligt op de grond maar het blijft warm in mijn kamer. Tot overmaat van ramp is er net een mug binnengevlogen.

Er is nog iets dat me wakker houdt. Vanmiddag belde Esther. Dat het zo leuk is, haar nieuwe studie. En dat ze naast een knappe jongen had gezeten bij college. Nog voor ze hem uitgebreid kon beschrijven hing ze alweer op. Ze ging eten bij de studentenvereniging.

Esther en ik vriendinnen sinds onze eerste week op de middelbare school. We hebben samen kerststukjes gemaakt, emoes gezien en 'jongetje prik' gespeeld. We zijn met de boot naar Londen geweest, met de trein naar Keulen en met de fiets naar Appelscha. We hebben geroddeld en geruzied.

En nu gaan we studeren. Zij in Leiden, ik in Amsterdam. Zij woont sinds vorige week op kamers, ik nog veilig thuis. Zij wordt psycholoog, ik geoloog. Nooit meer samen appelflappen eten in een tussenuur.

'Zoem, zoem. . .' De mug bevindt zich bij mijn linkeroor.

Had ik dan toch in Leiden moeten gaan studeren? Het was zondag zo gezellig in Esthers nieuwe huis. Er is zelfs nog een kamer vrij. Eigenlijk is Leiden een prachtige stad. En ach, de Leidse studenten zijn vast niet zo bekakt als ze lijken.

Au! Die rotmug. Wrijvend over mijn wang zoek ik het lichtknopje.

Stel dat Esther meteen nieuwe vriendinnen maakt? Heeft ze dan nog wel tijd om met mij op jongensjacht te gaan?

'Zzzoem. . .' Hij zit op mijn boekenkast! En wat als we uit elkaar groeien? Zouden we over vijf jaar nog hetzelfde, onbegrijpelijke gevoel voor humor hebben? Kunnen we ons tegen die tijd nog inleven in relatieproblemen en onzekerheden van de ander?

Ik sluip naar de boekenkast, haal uit en. . . pats! De arme mug zit gevangen tussen De Hobbit en mijn glas. Ik loop naar het raam en laat hem vrij. Snel kruip ik mijn bed weer in. Rust.

Straks beginnen mijn colleges. Eng en leuk tegelijk. Opnieuw vrienden maken, een nieuwe stad leren kennen.

Ik doe mijn ogen dicht en droom over muggen in de collegezaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden