Samen 357 jaar en nog steeds very silly

LONDEN - De papegaai was gestorven, verscheiden, overleden, ingeslapen, ter ziele, had de pijp aan Maarten gegeven, het loodje gelegd en het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld, maar het pratende dier is dinsdagavond herrezen in Oost-Londen. Daar gaven de leden van Monty Python's Flying Circus, de bedenkers van The Dead Parrot Sketch en andere sketches die deel uitmaken van het nationale geheugen, de eerste van tien shows.

Een massaal gejuich klonk toen de vijf Pythons in smoking en in gezelschap van een lama het podium betraden. Wat volgde was een compilatie van de beste sketches, van de nostalgische Yorkshire-men die elkaar sigaren rokend overtreffen met herinneringen over hoe zwaar het leven vroeger was tot de komische sketch over de accountant die dompteur wil worden. Sommige sketches waren beter dan het origineel, zoals de paus die bij Da Vinci klaagt over Het laatste avondmaal. Cleese als Paus is geloofwaardiger dan veertig jaar terug. De twintigduizend aanwezigen vonden het prachtig en zongen luidkeels mee met onder meer het filosofenlied.

Alle generaties waren vertegenwoordigd in de zaal. Soms in gezelschap, zoals de 68-jarige Henk Muda uit Haren en zijn 36-jarige zoon Pim. 'Het is een geweldige kans om de Pythons te zien,' zegt senior. 'Als docent Engels gebruikte ik de sketches als lesmateriaal.' Zijn zoon heeft een andere band: 'Op het festival van Edinburgh schreef een Engelse journalist dat de theatergroep waar ik deel van uitmaak, the Ashton Brothers, in de voetsporen stond van de Pythons.'

Sommige toeschouwers kwamen verkleed, als King Arthur of, zoals de 38-jarige Matt Clarke, als de It's-man, de zwerver die alleen 'It's' zegt.

De hereniging van de mannen die de televisie ruim veertig jaar geleden voorgoed hebben veranderd, is een klein wonder. Vijftien jaar geleden hadden ze nog verklaard dat een reünie ondenkbaar was. Een half jaar geleden werd bekend dat John Cleese & co - gecombineerde leeftijd: 357 jaar - toch bijeen zouden komen. Reden? Voor de fans, voor de lol en, zeker in het geval van de door zijn ex kaalgeplukte Cleese, voor het geld. Tot de Silly Walks is de lange acteur na enkele knieoperaties niet meer in staat, maar ter compensatie waren er volop Silly Walks-spullen te koop.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden