Sambacrisis besmet heel Latijns Amerika

Brazilië besloot gisteren officieel om de koers van zijn munteenheid, de real, te laten zweven ten opzichte van de dollar....

Van onze verslaggever

Ferry Haan

AMSTERDAM

De munt verloor gisteren opnieuw ruim 10 procent ten opzichte van de dollar. Daarom zal Brazilië de hoge rente van 30 procent niet snel verlagen, verklaarde Pedro Malan, de Braziliaanse minister van Financiën, gisteren. De Braziliaanse beurs steeg gisteren wel met 5,4 procent in de verwachting dat het toch niet lang zal duren voordat de rente daalt.

In heel Latijns Amerika neemt de valuta-onrust toe. Westerse investeerders worden hierdoor uiterst nerveus.

Europese banken hebben bijvoorbeeld voor 40 miljard dollar aan leningen uitstaan in Brazilië. Nederlandse banken nemen hiervan 6 miljard voor hun rekening. In totaal hebben Nederlandse banken 20 miljard dollar uitstaan in Latijns Amerika.

Deze leningen zijn uitgedrukt in guldens of dollars veel minder waard geworden, want de real heeft in één week tijd al bijna 30 procent ingeleverd. Andere munten in de regio verliezen ook terrein. Ecuador probeerde een aanval op de surce te voorkomen door afgelopen vrijdag de rente in zeven stappen te verhogen naar 140 procent.

De financiële markten gooien Mexico, Argentinië, Chili, Brazilië en andere landen allemaal op dezelfde hoop: Latijns Amerika. Brazilië verdient 40 procent van het nationaal inkomen van het continent. Na de problemen in Brazilië zijn alle ogen van de financiële markten gericht op Mexico en Argentinië. Want zij zijn het grootst, na Brazilië.

Voor Mexico is dat onrechtvaardig. Het hoort eigenlijk meer thuis bij Noord- dan bij Zuid-Amerika. De handelsbetrekkingen tussen Brazilië en Mexico stellen nauwelijks nog iets voor. Minder dan 1 procent van de Mexicaanse export gaat richting Brazilië, terwijl meer dan 80 procent van de Mexicaanse export de Verenigde Staten als bestemming heeft.

Toch denken bankanalisten dat de Mexicaanse peso de komende weken weer nieuwe dieptepunten zal bereiken door de sambacrisis.

Argentinië heeft wel sterke banden met Brazilië. Meer dan eenderde van de handel van Argentinië heeft Brazilië als herkomst. Ook Argentinië verschilt van Brazilië, want het hanteert een apart wisselkoerssysteem. Argentinië heeft de peso onlosmakkelijk aan de dollar verbonden via een currency board. Tegenover iedere Argentijnse peso in circulatie, heeft de centrale bank een Amerikaanse dollar in de kluis liggen. Het omwisselen van pesos in dollars is daardoor altijd mogelijk. Volgens de regels van het systeem wordt automatisch de Argentijnse rente hoger naarmate er meer pesos worden omgewisseld.

Veel analisten denken dat het Argentijnse systeem ook bijzonder geschikt zou zijn voor Brazilië. Maar minister Malan verklaarde gisteren dat Brazilië dit systeem niet zal invoeren.

De financiële markten blijven hierdoor in onderzekerheid over de Braziliaanse en Latijns Amerikaanse toekomst. Van het maken van onderscheid houden de markten niet. De Amerikaanse zakenbank JP Morgan berekende dat het hele continent volgend jaar in een recessie terecht zal komen. Verschillen of geen verschillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden