Samba Schutte ontstijgt op Leids festival navelstaren en concurrentie

Cabaret..

Samba Schutte is winnaar geworden van 28ste editie van het Leids CabaretFestival. Hij kreeg zowel de Jury- als de Publieksprijs. DeNederlands-Mauretanische cabaretier vertelt in zijn programma Kun Min WoniAn (Dit is wie ik ben) over de djembe, een Afrikaanse trommel die het bestklinkt als hij in een omgeving staat die niet te koud, niet te warm, niette nat en niet te droog is. Over het algemeen is een ode aan de guldenmiddenweg gedoemd om in saaiheid ten onder te gaan, maar Schutte draagtzijn moraal met veel energie en humor uit.

De jury had een makkie, want de twee andere kandidaten kwamen niet inde buurt van Schutte. Zowel de Brabantse Willemijn Smeets als de UtrechtseRalph ('met ph, de zuurgraad') Sigmond speelde een variant op de sukkeligeunderdog: hij wil me niet, de wereld ziet me niet staan, oh wat ben ik tocheen zielepoot. Dat kan leuk zijn als je het geniaal speelt, maar dat wasbij geen van beiden het geval. Dan gaan het gespeelde en echte personagewel treurig samenvallen. Van allebei vier grappige opmerkingen en eenaardig liedje gehoord, en verder was het gapen.

Met Schutte ben je meteen wakker. Met ontbloot bovenlijf geeft hijenkele rake roffels op de djembe, danst een wild stukje uit The Lion Kingom de mensen die Simba en Samba door elkaar halen een beetje te sarren, enmaakt een paar wrange grappen over Ethiopië waar hij deels is opgegroeid.Met zijn islamitische moeder en christelijke vader heeft hij een uitstekenduitgangspunt om zinnige dingen te zeggen over intolerantie en onbegrip. Endat doet hij dan ook met overtuiging en zelfspot.

De jury onder leiding van Marcel Verreck was, net als het publiek, nietalleen onder de indruk van de inhoud, maar ook van zijn fysieke soepelheiden gevoel voor theatrale vormgeving.

Schutte was de enige van de avond die het navelstaren ontsteeg en eenmaatschappelijk thema durfde aan te snijden. Op het moment dat er eenprekerig slotakkoord dreigt, komt Samba Schutte steevast met een pittigewending.

Patrick van den Hanenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden