Samaranch op bres voor Mamo Wolde

Zowaar heeft het Internationaal Olympisch Comité gehoor gegeven aan een verzoek van Amnesty International om de vroegere Ethiopische marathonloper loper Mamo Wolde te hulp te schieten....

Wolde werd in 1968 als Olympisch marathonkampioen de opvolger van de legendarische Abebe Bikila. Volgens Amnesty werd hij drie jaar geleden als zestigjarige opgepakt bij een razzia. Officieus zou hij ervan verdacht worden 'banden te hebben onderhouden' met het wrede marxistische bewind van de vroegere dictator Mengistu. Maar bewezen is Wolde's collaboratie niet. Mogelijk heeft hij zich onder druk laten gebruiken ter verhoging van Mengistu's internationale status. Al was het maar door zich van een politiek oordeel te onthouden.

Wolde is er volgens Amnesty vooral psychisch slecht aan toe. Begin 1993 werd hem geweigerd de begrafenis van zijn vrouw bij te wonen. Toen hij later bronchitis opliep, werd hij niet in het ziekenhuis opgenomen omdat de de medische voorzieningen ontbraken. Hij zou een hulpe- en hopeloze indruk hebben gemaakt.

De Ethiopische regering houdt 1700 mensen vast, zonder dat ze in staat van beschuldiging zijn gesteld. Dat processen uitblijven heeft te maken met de herinrichting van het rechterlijk systeem die volgens het nieuwe gezag veel tijd vergt. Amnesty en de VN aanvaarden die verontschuldiging niet. Tenslotte dateert de beëindiging van de burgeroorlog al van 1991.

Amnesty hoopte dat het IOC iets voor Wolde kon doen, al moet het bekend zijn geweest dat het doorgaans niet de eerste prioriteit is voor de ex-falangist Samaranch om op de bres te springen voor politieke gevangenen. Maar zelfs een IOC-voorzitter blijkt nooit te oud om wakker te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden