Sam Pormes heeft schijn tegen

Zijn betrokkenheid bij de gijzeling was 'bescheiden', maar de aanslag op een politieauto is zo goed als zeker in zijn huis voorbereid....

Best een aardige man, die Sam Pormes van GroenLinks. Zeggencollega's van andere partijen in de Eerste Kamer. Maar 'zijnpositie is onhoudbaar'. Is Pormes (Medemblik, 1951) eenterrorist, een fraudeur of een leugenaar?

Een onderzoek dat GroenLinks liet instellen naar het verledenvan de senator van Molukse afkomst geeft geen eenduidig antwoord.Maar de uitkomst was ernstig genoeg voor het partijbestuur omPormes deze week te vragen zijn zetel ter beschikking te stellen.

De SP had tot voor kort het alleenrecht op een radicaal in de zo keurige Eerste Kamer, in de persoon van een ex-kraker dietijdens demonstraties meer dan eens werd opgepakt door depolitie. Maar deze Driek van Vugt is een Pietje Bell vergelekenbij Sam Pormes - althans, als de beschuldigingen aan zijn adreswaar zijn. Beschuldigingen die in de media al jarenlang de rondedoen.

Zo zou Pormes in 1976 in Jemen hebben deelgenomen aan eenmilitaire training door een radicale Palestijnse organisatie.Pormes ontkent. Maar waarom weigerde hij, bijna dertig jaarlater, een ontmoeting met twee Jemen-gangers die hem zeggen tekennen? En waarom kwam hij niet aanzetten met een overtuigendalibi? De onderzoekscommissie stelt dat hij in elk geval deschijn tegen heeft.

In 1977 had Pormes contact met de Molukse kapers van een treinbij De Punt. Zijn betrokkenheid bij de gijzeling was weliswaar'bescheiden', maar is wel een feit, concludeert deonderzoekscommissie in navolging van een Utrechtse rechter in1989.

Er dook al eens een rechter op in het leven van Pormes, nadatin diens woonplaats Assen in 1982 een politieauto met kogels werddoorzeefd. Na een aanvankelijke veroordeling werden Pormes enenkele medeverdachten vrijgesproken. De onderzoekscommissiespreekt zuinig over 'een technische vrijspraak'. De commissiebaseert zich op een aantal bekentenissen 'waarin te lezen staatdat de aanslag vanuit de woning van Sam Pormes is voorbereid'.

Het vierde onderzochte incident dateert uit de tijd dat Pormesal bijna tien jaar actief was binnen GroenLinks. Pormes moest in1999 een bedrag van bijna vijftigduizend gulden terugbetalen dathij ten onrechte als WW-uitkering had opgestreken.

'Achteraf kun je zeggen: we hadden beter moeten screenen',zegt het Tweede-Kamerlid Marijke Vos, die in 1990 voorzitter wasvan GroenLinks. Pormes bekleedde meerdere functies in de partij:raadslid in Assen, bestuurslid, senator (vanaf juni 2001 totheden). De website van de Eerste Kamer vermeldt dat hij consulentis bij het Centrum voor Internationale Samenwerking Drenthe. Hij was werkzaam in de verslavingszorg en het onderwijs. Hij wasdecennialang actief in de Molukse gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden